Karkówka pieczona z pieczarkami
Karkówka pieczona z pieczarkami to klasyczny duch polskiego kulinariatu, łączący w sobie smak soczystego mięsa z aromatycznymi pieczarkami. To nie tylko przysmak dla miłośników mięsa, ale również pełnowartościowy, pożywny posiłek dla całej rodziny. Główną rolę odgrywa tutaj dobrze przyrządzone mięso pieczone, które w połączeniu z pieczarkami tworzy wykwintne danie o bogatym smaku. Tradycja serwowania karkówki w ten sposób jest długa, a przepis doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt czy ważnych uroczystości. Gwarantuje on niezwykłe doznania kulinarne i zadowolenie wszystkich smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg karczku
- 0,5 kg drobnych pieczarek
- Marynata:
- pół szklanki oleju
- 5 ząbków czosnku
- cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy do grila
- 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki keczupu
Karkówka pieczona z pieczarkami – jak zrobić?
- Mięso pokroić w centymetrowe plastry. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty połączyć z olejem. Plastry karkówki przełożyć marynatą, przykryć i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
- Pieczarki umyć. Karkówkę wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wysypać pieczarki. Podlać 1/4 szklanki wody. Piec pod przykryciem przez 60 min, a potem bez przykrycia przez 40 min. Jeżeli mięso jest na wierzchu polewać co jakiś czas powstałym sosem, żeby nie wyschło.
Porady – Karkówka pieczona z pieczarkami – dodatkowe informacje
Taką karkówkę mięso pieczone z pieczarkami równie dobrze można upiec na grillu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karkówka pieczona w soli
Następny przepis: Karkówka po cygańsku