Karkówka pieczona z pieczarkami

Karkówka pieczona z pieczarkami

Karkówka pieczona z pieczarkami to klasyczny duch polskiego kulinariatu, łączący w sobie smak soczystego mięsa z aromatycznymi pieczarkami. To nie tylko przysmak dla miłośników mięsa, ale również pełnowartościowy, pożywny posiłek dla całej rodziny. Główną rolę odgrywa tutaj dobrze przyrządzone mięso pieczone, które w połączeniu z pieczarkami tworzy wykwintne danie o bogatym smaku. Tradycja serwowania karkówki w ten sposób jest długa, a przepis doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas świąt czy ważnych uroczystości. Gwarantuje on niezwykłe doznania kulinarne i zadowolenie wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg karczku
  • 0,5 kg drobnych pieczarek
  • Marynata:
  • pół szklanki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • cebula
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do grila
  • 2 łyżeczki przyprawy do karkówki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki keczupu

Karkówka pieczona z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Mięso pokroić w centymetrowe plastry. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki marynaty połączyć z olejem. Plastry karkówki przełożyć marynatą, przykryć i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
  2. Pieczarki umyć. Karkówkę wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wysypać pieczarki. Podlać 1/4 szklanki wody. Piec pod przykryciem przez 60 min, a potem bez przykrycia przez 40 min. Jeżeli mięso jest na wierzchu polewać co jakiś czas powstałym sosem, żeby nie wyschło.

Porady – Karkówka pieczona z pieczarkami – dodatkowe informacje

Taką karkówkę mięso pieczone z pieczarkami równie dobrze można upiec na grillu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka pieczona w soli
Następny przepis: Karkówka po cygańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode