Karkówka pieczona po staropolsku

Karkówka pieczona po staropolsku

Zachęcamy Cię do wypróbowania naszego przepisu na Karkówkę pieczoną po staropolsku. To tradycyjne danie, będące symbolem polskiej kuchni, idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad czy uroczystości rodzinne. Karkówka z brytfanny, pieczona powoli, z aromatycznymi ziołami i warzywami, zachwyca swoim bogatym smakiem. Głębokość smaku tego dania może zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ten przepis pomoże Ci poczuć się jak w dawnych czasach, kiedy gotowanie było sztuką, a smaki były prawdziwe i intensywne. Czas na powrót do korzeni i odkrycie oldskulowej karkówki, pieczonej po staropolsku.

Składniki:

  • 2 kilogramy karkówki
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 łyżek suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki smalcu

Karkówka pieczona po staropolsku – jak zrobić?

  1. Karkówkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obwiązujemy ściśle sznurkiem kuchennym. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i przekładamy do moździerza. Dodajemy majeranek oraz pozostałe przyprawy. Ucieramy dokładnie do momentu, aż powstanie gęsta pasta. Tak przygotowaną marynatą nacieramy solidnie mięso. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 24 godziny.
  2. Karkówkę wyjmujemy z lodówki i przechowujemy w temperaturze pokojowej około 3 godzin. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso z każdej strony. Karkówkę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160’C. Pieczemy przez 2 godziny. W połowie czasu pieczenia mięso należy obrócić na drugą stronę. Tak upieczoną karkówkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

porady – Karkówka pieczona po staropolsku

Karkówkę można także upiec w rękawie do pieczenia. Dzięki tej metodzie mamy pewność, że mięso nie będzie suche i spieczone. W tym wypadku temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie
Następny przepis: Karkówka pieczona w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode