Karkówka inaczej

Karkówka inaczej

Karkówka to jedno z najlepszych dań mięsnych, które znalazło stałe miejsce w kuchni polskiej. Ceniona za swoją sycącą, intensywną woń i wyrazisty smak, często pojawia się na naszych stołach tylko w jednej wersji. Tymczasem karkówka inaczej może być doskonałą alternatywą, otwierającą zupełnie nowe kulinarne możliwości. Czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić karkówkę z nietypowym dodatkiem lub w odmiennym sosie? Oto przepis, który zaskoczy niejednego smakosza mięsa. Perfekcyjna karkówka inaczej zaskakuje swoją uniwersalnością — zarówno jako propozycja na obiad, jak i na specjalną okazję. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki
  • 5 cebul
  • 400 ml kremówki
  • sól, pieprz

Karkówka inaczej – jak zrobić?

  1. Karkówkę lekko rozbijamy, opruszamy solą i pieprzem. Cebule obieramy, płuczemy pod zimną wodą by przy krojeniu nie szczypała w oczy. Kroimy ją w talarki.
  2. Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy w nim karkówkę i na to cebule i na przemian. Kremówkę przyprawiamy również małą ilością soli oraz pieprzu i polewamy tym mięso z cebulą.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. wkładamy naczynie żaroodporne z mięsem i zapiekamy około 60 minut.

Słowa kluczowe: karkówka inaczej przepisy, karkowka inaczej na obiad

Karkówka inaczej – dodatkowe informacje

Podaje to z ryżem ponieważ karkówka puści swietne soki do kremowki i z tego powstaje sos.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KARKÓWKA FASZEROWANA PIECZARKAMI
Następny przepis: Karkówka peklowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode