Karkówka inaczej
Karkówka to jedno z najlepszych dań mięsnych, które znalazło stałe miejsce w kuchni polskiej. Ceniona za swoją sycącą, intensywną woń i wyrazisty smak, często pojawia się na naszych stołach tylko w jednej wersji. Tymczasem karkówka inaczej może być doskonałą alternatywą, otwierającą zupełnie nowe kulinarne możliwości. Czy kiedykolwiek próbowaliście przyrządzić karkówkę z nietypowym dodatkiem lub w odmiennym sosie? Oto przepis, który zaskoczy niejednego smakosza mięsa. Perfekcyjna karkówka inaczej zaskakuje swoją uniwersalnością — zarówno jako propozycja na obiad, jak i na specjalną okazję. Spróbujcie sami.
admin
Składniki:
- 5 plastrów karkówki
- 5 cebul
- 400 ml kremówki
- sól, pieprz
Karkówka inaczej – jak zrobić?
- Karkówkę lekko rozbijamy, opruszamy solą i pieprzem. Cebule obieramy, płuczemy pod zimną wodą by przy krojeniu nie szczypała w oczy. Kroimy ją w talarki.
- Natłuszczamy naczynie żaroodporne. Układamy w nim karkówkę i na to cebule i na przemian. Kremówkę przyprawiamy również małą ilością soli oraz pieprzu i polewamy tym mięso z cebulą.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. wkładamy naczynie żaroodporne z mięsem i zapiekamy około 60 minut.
Słowa kluczowe: karkówka inaczej przepisy, karkowka inaczej na obiad
Karkówka inaczej – dodatkowe informacje
Podaje to z ryżem ponieważ karkówka puści swietne soki do kremowki i z tego powstaje sos.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KARKÓWKA FASZEROWANA PIECZARKAMI
Następny przepis: Karkówka peklowana