karczek zapiekany w sosie słodko-kwaśnym
W jaki sposób uczcić wyjątkowe okoliczności? Oto przepis, który z pewnością dostarczy rozwiązania! Zaprezentujemy Ci karczek zapiekany w sosie słodko-kwaśnym – dający pyszne połączenie smaków, które rozpływają się w ustach. Wykorzystując skromny karczek, ten przepis przekształca go w coś naprawdę wyjątkowego. Delikatność mięsa w połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem tworzy danie, które zostawia trwałe wrażenie. Karczek pieczony w sosie to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrafinowanych smaków. Idealny na specjalne okazje, ale także jako wykwintny dodatek do codziennego menu.
admin
Składniki:
- 1,5 kilograma karczku
- 3 cebule
- 300 g pieczarek
- wegeta
- pieprz
- olej do smażenia
- na zalewę:
- 5-6 łyżek wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki maggi
- 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Karczek zapiekany w sosie słodko-kwaśnym – jak zrobić?
- Mięso pokroić w plastry, posypać wegetą i obsmażyć szybko na mocno rozgrzanym tłuszczu.
- Cebulę pokroić w plastry, pieczarki umyć i pokroić także w plastry. Usmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
- Plastry mięsa ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Przykryć pieczarkami i cebulą. Piec około godzinę w 200°C.
- Po godzinie zalać zalewą i piec jeszcze około kwadrans.
karczek zapiekany w sosie słodko-kwaśnym – dodatkowe informacje
najlepiej smakuje na ciepło, ale na zimno też jest dobry
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karczochy po rzymsku - carciofi alla Romana
Następny przepis: Karczochy z dipem śmietankowym