Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami

Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami

Czy ktoś powiedział „karczek”? Wyjątkowy przepis na karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami, inspirowany kuchnią Magdy Gessler, sprawi że domownicy poproszą o dokładkę. To danie o głębokim smaku, które doskonale wpasowuje się na rodzinny obiad czy uroczysty lunch. Połączenie soczystego karczku z delikatną kapustą i chrupiącymi pieczonymi ziemniakami, sprawi, że Twoje kubki smakowe doświadczą prawdziwej uczty. Ta klasyczna polska potrawa, wzbogacona o sekretne składniki znanej restauratorki, zachwyci nie tylko tradycjonalistów, ale także smakoszy nowoczesnej kuchni.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg karczku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • 1 cebula
  • szklanka bulionu
  • MARYNATA DO KARCZKU
  • 1 cebula
  • 1 przyprawa do karkówki
  • 6 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • vegeta
  • Ziemniaki
  • przyprawa do grilla
  • olej

Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami – jak zrobić?

  1. Umyć i pokroić mięso na plastry. Zrobić marynatę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  2. Kapustę wypłukać i pokroić. Dodać paprykę słodką, ziele angielskie, liście laurowe, ketchup, pieprz i cukier. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  3. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami kapustę, mięso i cebulę.
  4. Przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 200 st przez 80 min.
  5. Następnie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy na tzn, ósemki. Obsypujemy je marynatą zrobioną z oleju i przyprawy do grilla. Pieczemy ok. 40 min na złocisty kolor.

Słowa kluczowe: karczek pieczony Magdy Gessler

Porady – Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami

Marynatę do karczku można przygotować według własnego uznania i smaku, podobnie jak do ziemniaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karczek pod pierzynką
Następny przepis: Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode