Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami
Czy ktoś powiedział „karczek”? Wyjątkowy przepis na karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami, inspirowany kuchnią Magdy Gessler, sprawi że domownicy poproszą o dokładkę. To danie o głębokim smaku, które doskonale wpasowuje się na rodzinny obiad czy uroczysty lunch. Połączenie soczystego karczku z delikatną kapustą i chrupiącymi pieczonymi ziemniakami, sprawi, że Twoje kubki smakowe doświadczą prawdziwej uczty. Ta klasyczna polska potrawa, wzbogacona o sekretne składniki znanej restauratorki, zachwyci nie tylko tradycjonalistów, ale także smakoszy nowoczesnej kuchni.
admin
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 kg karczku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- łyżeczka cukru
- pieprz
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1 cebula
- szklanka bulionu
- MARYNATA DO KARCZKU
- 1 cebula
- 1 przyprawa do karkówki
- 6 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy chrzanowej
- vegeta
- Ziemniaki
- przyprawa do grilla
- olej
Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami – jak zrobić?
- Umyć i pokroić mięso na plastry. Zrobić marynatę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Kapustę wypłukać i pokroić. Dodać paprykę słodką, ziele angielskie, liście laurowe, ketchup, pieprz i cukier. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami kapustę, mięso i cebulę.
- Przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 200 st przez 80 min.
- Następnie przygotowujemy ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy na tzn, ósemki. Obsypujemy je marynatą zrobioną z oleju i przyprawy do grilla. Pieczemy ok. 40 min na złocisty kolor.
Słowa kluczowe: karczek pieczony Magdy Gessler
Porady – Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami
Marynatę do karczku można przygotować według własnego uznania i smaku, podobnie jak do ziemniaków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karczek pod pierzynką
Następny przepis: Karczek z kiszoną kapustą w śmietanie