Karczek po królewsku
Karczek po królewsku to danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsnych wypieków. To propozycja dla wszystkich tych, którzy szukają przepisu na niecodzienną karkówkę. Delikatne mięso, podane z aromatycznym sosem na bazie warzyw i ziół, to kwintesencja smaku, który rozpływa się w ustach. Wyjątkowość tego przepisu polega na sposób przygotowania karkówki. Co więcej, danie to idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, ale też jako urozmaicenie codziennego menu. Karczek po królewsku to absolutna klasyka wśród mięsnych potraw, która na stałe zagościła w polskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 8 plasterków karczku
- 60-70 dag pieczarek
- 2 duże cebule
- 30-40 dag żółtego sera
- majonez
- pikantny ketchup
- Przyprawy wg uznania
Karczek po królewsku – jak zrobić?
- Karczek rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Pieczarki obieramy i kroimy na cienkie paski. Cebulę kroimy w talarki. Ser żółty ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Pieczarki z cebulą smażymy i doprawiamy wg uznania. Ja doprawiam solą, pieprzem, papryką, bazylią i czosnkiem. Brytfankę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdy plaster karczku smarujemy z obu stron ketchupem i układamy na blachę.
- Wykładamy przesmażone pieczarki.
- Całość polewamy majonezem.
- Przykrywamy warstwą żółtego sera. Blachę nakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Karczek po królewsku – dodatkowe informacje
Karczek można dzień wcześniej rozbić, posmarować ketchupem i wstawić do lodówki. Bedzie bardziej kruchy po upieczeniu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Karczek pieczony w ziołach
Następny przepis: KARCZEK PIECZONY Z ZIEMNIACZKAMI