Karczek pieczony w ziołach

Karczek pieczony w ziołach

Przedstawiam przepis na karczek pieczony w ziołach. Ta soczysta i aromatyczna potrawa to prawdziwa gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Nieskomplikowane składniki i klarowny przepis pozwolą na stworzenie w domowych warunkach dania, które smakuje jak od najlepszego kucharza. Główną rolę odgrywa tutaj karkówka, która dzięki pieczeniu w ziołach nabrał jeszcze bardziej wyraźnego, intensywnego smaku. Ta propozycja będzie świetna na niedzielny obiad, ale też na specjalne okazje. Zapraszam do sprawdzenia pełnego przepisu.

Składniki:

  • Karczek o wadze około 2 kg
  • 4 ząbki czosnku
  • Zioła suszone: majeranek, słodka papryka, ostra papryka, gorczyca, kolendra, rozmaryn
  • Jałowiec
  • Pieprz, sól
  • 4 Liście laurowe
  • Pół szklanki oleju

Karczek pieczony w ziołach – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, osuszyć i włożyć do miski.
  2. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny.
  3. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.

Słowa kluczowe: karkówka w ziołach

Karczek pieczony w ziołach – dodatkowe informacje

Mięso karkówki można związać sznurkiem, żeby się nie rozleciało podczas pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karczek pieczony z farszem
Następny przepis: Karczek po królewsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode