Karczek gotowany
Składniki:
- 1 kg karczku bez kości
- 1,5 l zimnej wody
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki przyprawy warzywnej
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka ostrej papryki
- 20 ziarenek jałowca
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku (posiekać)
– jak zrobić,
– Sposób przygotowania,
– Karczek umyć, przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować przez 20-25 min (ma bulgotać). Zostawić w zalewie do następnego dnia (na ok. 12 h). Następnego dnia gotować przez 20-25 min. Zdjąć z ognia. Ugotowany karczek wyjąć z zalewy, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, można polać sosem.
– Smacznego!
1. Karczek umyć, przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować przez 20-25 min (ma bulgotać).
2. Zostawić w zalewie do następnego dnia (na ok. 12 h).
3. Następnego dnia gotować przez 20-25 min.
4. Zdjąć z ognia.
5. Ugotowany karczek wyjąć z zalewy, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, można polać sosem.
Smacznego!
Karczek gotowany – dodatkowe informacje
W ten sam sposób można przygotować inny rodzaj mięsa, np. schab lub szynkę w kulce. Dodatkowo mięso można nadziać ząbkami czosnku lub suszonymi owocami (śliwki, morele).
Można podawać na ciepło, z sosem, jak i na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: karczek a la niedźwiedzia łapa
Następny przepis: karczek gotowany z wodą i maggi