Karczek gotowany

Karczek gotowany

Karczek gotowany to propozycja dla miłośników kuchni polskiej, która łączy tradycję z prostotą przygotowania. Idealny na rodzinny obiad czy spotkanie z sąsiadami. Zaciekawi nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia swoją niebanalną kremowością i wprost nieziemskim smakiem. Przepis umożliwia różnorodność serwowania – karczek gotowany w majonezie to delikatna, ale wyrazista wersja dania, podczas gdy karczek gotowany do chleba to doskonały pomysł na sycącą przekąskę lub element przystawki. Bez względu na okoliczności, karczek gotowany zawsze sprawdzi się jako smaczne i sycące danie, które zadowoli każdego.

Składniki:

  • 1 kg karczku bez kości
  • 1,5 l zimnej wody
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 20 ziarenek jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku (posiekać)

– jak zrobić,
– Sposób przygotowania,
– Karczek umyć, przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować przez 20-25 min (ma bulgotać). Zostawić w zalewie do następnego dnia (na ok. 12 h). Następnego dnia gotować przez 20-25 min. Zdjąć z ognia. Ugotowany karczek wyjąć z zalewy, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, można polać sosem.
– Smacznego!

1. Karczek umyć, przełożyć do wysokiego garnka, zalać zimną wodą. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować przez 20-25 min (ma bulgotać).
2. Zostawić w zalewie do następnego dnia (na ok. 12 h).
3. Następnego dnia gotować przez 20-25 min.
4. Zdjąć z ognia.
5. Ugotowany karczek wyjąć z zalewy, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, można polać sosem.

Smacznego!

Karczek gotowany – dodatkowe informacje

W ten sam sposób można przygotować inny rodzaj mięsa, np. schab lub szynkę w kulce. Dodatkowo mięso można nadziać ząbkami czosnku lub suszonymi owocami (śliwki, morele).
Można podawać na ciepło, z sosem, jak i na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: karczek a la niedźwiedzia łapa
Następny przepis: karczek gotowany z wodą i maggi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode