karczek a la niedźwiedzia łapa

karczek a la niedźwiedzia łapa

Często oceniane jest, że kuchnia polska jest jedna z najbogatszych na świecie. Jej różnorodność niewątpliwie wynika z wielu czynników historycznych, kulturowych i społecznych. Jednym z takich unikalnych przepisów jest karczek a la niedźwiedzia łapa, zainspirowany tradycją lowiecką naszego kraju. W tym przepisie karczek przypomina w swoim kształcie łapę niedźwiedzia, stąd jego nazwa. Jest to danie pełne smaku, które skusi niejednego miłośnika mięsnych przysmaków. A kiedy dodasz do niego aromatycznego sosu i dodatków, otrzymasz potrawę godną królewskiego stołu. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 15 dag startego sera żółtego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • smalec do podsmażenia
  • jajko i mąka do panierki

Karczek a la niedźwiedzia łapa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Rozbite plastry karczku doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, moczymy w jajku i smażymy na smalcu.
  2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Na każdy plaster wykładamy pokrojone w kostkę i podsmażone cebulkę i pieczarki.
  4. Na tym kładziemy plastry ogórka.
  5. Posypujemy serem.
  6. Ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi.
  7. Pieczemy w piekarniku około 15 minut w 170 stopniach.

karczek a la niedźwiedzia łapa – dodatkowe informacje

Podajemy z puree ziemniaczanym i dowolną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Karasie w zalewie octowej
Następny przepis: Karczek gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode