karczek a la niedźwiedzia łapa
Często oceniane jest, że kuchnia polska jest jedna z najbogatszych na świecie. Jej różnorodność niewątpliwie wynika z wielu czynników historycznych, kulturowych i społecznych. Jednym z takich unikalnych przepisów jest karczek a la niedźwiedzia łapa, zainspirowany tradycją lowiecką naszego kraju. W tym przepisie karczek przypomina w swoim kształcie łapę niedźwiedzia, stąd jego nazwa. Jest to danie pełne smaku, które skusi niejednego miłośnika mięsnych przysmaków. A kiedy dodasz do niego aromatycznego sosu i dodatków, otrzymasz potrawę godną królewskiego stołu. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- 2 ogórki kiszone
- 15 dag startego sera żółtego
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- smalec do podsmażenia
- jajko i mąka do panierki
Karczek a la niedźwiedzia łapa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Rozbite plastry karczku doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, moczymy w jajku i smażymy na smalcu.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdy plaster wykładamy pokrojone w kostkę i podsmażone cebulkę i pieczarki.
- Na tym kładziemy plastry ogórka.
- Posypujemy serem.
- Ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi.
- Pieczemy w piekarniku około 15 minut w 170 stopniach.
karczek a la niedźwiedzia łapa – dodatkowe informacje
Podajemy z puree ziemniaczanym i dowolną surówką.