Kapusta z grzybami (bigos) z dodatkiem miodu
Przygotowanie tradycyjnej polskiej potrawy, jaką jest kapusta wigilijna z grzybami i dodatkiem miodu, to istny rytuał, który warto przeprowadzić nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia. Jest to danie, które dzięki intensywnemu aromatowi grzybów i słodyczy miodu, rozgrzewa i wprowadza świąteczny nastrój. Zawiera proste, naturalne składniki, a proces gotowania pochłania czas, ale angażuje wszystkie zmysły. Pod koniec w kuchni unosi się niepowtarzalny zapach, który niesie się po całym domu. Na talerzu ląduje kapusta z grzybami (bigos) z dodatkiem miodu, która nie tylko smakuje wyjątkowo, ale też prawdziwie karmi ciało i duszę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram kiszonej kapusty,
- 50 gram suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- woda około 3-4 szklanek,
- olej do smażenia,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka majeranku.
Kapusta wigilijna z miodem – przepis
-
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Marchewkę również obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby wraz z wodą umieszczamy w garnku, dodajemy marchewkę, cebulę, liść laurowy i ziele angielskie, a wszystko razem gotujemy około 10-15 minut na małym ogniu. Jeżeli chcemy, aby kapusta nie była mocno kwaśna, możemy opłukać ją wodą przed dodaniem.
Kapustę gotujemy około 2 godziny na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie potrzeba, możemy dolać trochę wody.
Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i miód, chwilę dusimy.
Smacznego 😉
kapusta wigilijna z miodem – dodatkowe informacje
Polecam jako danie Wigilijne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapusta z fasolą i grzybami
Następny przepis: Karasie w zalewie octowej