Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką
Składniki:
- Kapusta kiszone 3 kg
- Suszone grzyby 100 g
- Suszona śliwka 150 g
- Cebula 3 szt
- Przegotowana woda 1 l
- Ziele angielskie 5 – 6 szt
- Liść laurowy 3 – 4 szt
- Owoce jałowca 3 – 4 szt
- Ziarna pieprzu 5 – 6 szt
- Olej 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką – jak zrobić?
- 
1. To już ostatni dzwonek na przygotowanie naszej kapusty wigilijnej, ponieważ będziemy ją gotować 3 dni. Zaczynamy. Nasze gotowanie zaczniemy od grzybów. Przekładamy je do miski i zalewamy wodą ( do tego używamy 0.5 l wcześniej przygotowanej wody ). Moczymy przynajmniej 30 minut. Następnie zabieramy się za kapustę. Dokładnie odciskamy ją z nadmiaru soku ale nie płuczemy, bigos będzie lekko kwaśny. Odciśniętą kapustę przekładamy do garnka, wlewamy pozostałą wodę i gotujemy na średnim ogniu z przykrywką przez około 30 minut raz na jakiś czas mieszając. 
- 
2. W między czasie gdy nasza kapusta się gotuje obieramy cebulę i kroimy w piórka. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Po upływie 30 minut gotowania się kapusty dodajemy cebulę. Do kapusty dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca i ziarna pieprzu. Dalej gotujemy mieszając raz na jakiś czas. Teraz bierzemy się za grzyby. Odcedzamy je ale wody po ich moczeniu nie wylewamy przyda się do bigosu. W zależności jakie macie grzyby jeżeli użyliście samych kapeluszy warto je przekroić na pól, jeżeli macie grzyby już pokrojone to dajemy je do naszej kapusty. Gotujemy kolejne 20 minut. 
- 
3. Następnie suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do naszej kapusty. Na sam koniec dodajemy wodę po moczeniu grzybów, zmniejszamy moc palnika na małą i tak gotujemy przez 1.5 – 2 godziny co raz mieszając. Na drugi i trzeci dzień bigos należy ponownie zagotować i odstawić niech sobie dochodzi. Co do przyprawiania solą i pieprzem polecam zrobić to dopiero trzeciego dnia jak wszystkie smaki się przegryzą. Trochę pracy trzeba wykonać ale warto, smak jest rewelacyjny! Nasza kapusta wigilijna już gotowa. Smacznego!! 
Kapusta wigilijna z grzybami i śliwką – dodatkowe informacje
Szukasz przepisu na świąteczny bigos wigilijny z grzybami i śliwkami? Sprawdź ten przepis na kapustę wigilijną z grzybami i śliwką! Znajdziesz go na stronie milycooking.pl.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapusta wigilijna z grzybami
Następny przepis: Kapusta włoska gotowana, z koperkiem i śmietaną.


