Kapusta kartoflana

Kapusta kartoflana

Kapusta kartoflana to tradycyjne danie polskiej kuchni, które idealnie sprawdzi się jako pyszny, domowy obiad. Wartościowe składniki nadają mu wyjątkowego charakteru i smaku. Podstawowymi komponentami tego przepisu są kapusta oraz ziemniaki, które tworzą urozmaicenie klasycznych wersji naszych ulubionych potraw. Dzieje się tak nie tylko dzięki szerokiej gamie smaków, ale także różnorodności form, jakie mogą przyjąć te składniki. Ponadto, kapusta kartoflana to doskonałe danie na zimowe dni, gdy szukamy czegoś ciepłego i pożywnego. Wytrawne, satysfakcjonujące i proste w przygotowaniu – kapusta kartoflana z pewnością zagości na twoim stole na dłużej.

Składniki:

  • 4 kilogramy ziemniaków
  • szklanka grochu (namoczonego na noc)
  • 20 dekagramów boczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 szklanki serwatki
  • sól i pieprz do smaku

Kapusta kartoflana – jak zrobić?

  1. Najlepiej groch namoczyć na noc, również ziemniaki przygotowujemy na noc. Obieramy,myjemy i siekamy tasakiem w kształcie litery -S-lub kroimy robotem w kostkę. Posiekane ziemniaki płuczemy 4 razy (by wypłukać krochmal). Zalewamy wodą tak by woda była 0,5 cm nad ziemniakami. Następnego dnia gotujemy groch do miękkości.
  2. Smażymy boczek z cebulą i gotujemy ziemniaki.Gdy ziemniaki są prawie miękkie, wlewamy serwatkę. Od chwili zagotowania z serwatką gotujemy jeszcze około 10 minut(serwatka nada daniu smaku i ziemniaki się nie rozgotują). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy groch, boczek z cebulą, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

Porady – dodatkowe informacje

Kapusta kartoflana

Ziemniaki gotujemy w większym garnku, by po odcedzeniu wszystko w nim wymieszać. Zamiast serwatki można dodać zakwasu do barszczu. Warto ugotować więcej bo jak się przegryzie jest jeszcze smaczniejsza. Można odgrzewać na śmietanie lub maśle. Świeżo ugotowana najlepiej smakuje z mlekiem. Jeśli wodę, w której płukaliśmy ziemniaki, zlejemy do miski, do odstania możemy usmażyć, na tym krochmalu jajecznicę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KAPUSTA CZERWONA Z SOSEM JOGURTOWYM
Następny przepis: Kapusta kiszona na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode