Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty to kulinarna gratka dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. To lekkie i sycące danie, które idealnie komponuje się z letnimi miesiącami, kiedy to świeża, młoda kapusta jest najbardziej soczysta i aromatyczna. Z dodatkiem koncentratu pomidorowego, zyskuje głęboki, nieco pikantny smak, który ciepłem otula od środka. Przepis na ten kapuśniaczek z młodej kapusty jest proste i szybkie do wykonania. Właśnie dlatego, zarówno początkujący kucharze, jak i doświadczeni szefowie kuchni, chętnie po niego sięgają. Czas na to, aby odkryć, jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty!
admin
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania 1,5 litra zupy:
- ½ główki młodej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka startej marchewki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 listek laurowy
- Kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego
- 20 dag chudej wędliny (u mnie wiejska kiełbasa, boczek, schab)
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
Kapuśniak z młodej kapusty – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, zeszklić. Wyjąć, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, krótko podsmażyć. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać 1,5 wody,dodać marchewkę, gotować około 20 minut.Kapustę pokroić w grubszą kostkę, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Do podgotowanych ziemniaków dodać kapustę, cebulę, wędlinę, ziele angielskie, ziarna pieprzu, listek laurowy,koperek – całość gotować około 5 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy – całość gotować na wolnym ogniu do miękkości składników, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na suchej patelni zrumienić mąkę, powoli dolewać wodę, mieszać by nie było grudek, dodać do kapuśniaku, zagotować.
Kapuśniak z młodej kapusty – dodatkowe informacje
1. do zupy można dodać więcej warzyw np. seler, por.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak z dynią
Następny przepis: Kapuśniak z Kiszonej Kapusty