Kapuśniak z Kiszonej Kapusty
Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które niezmiennie królują na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Ten gęsty, aromatyczny i sycący zupa to prawdziwa gratka dla wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Wykonany na bazie kurczaka, nabiera wyjątkowej soczystości i pełni smaku. Zachwyca prostotą wykonania, a jednocześnie wspaniale rozgrzewa od środka. Kiszoną kapustę, która jest głównym składnikiem tej zupy, uzupełniają starannie dobrany zestaw przypraw, co w efekcie daje kapuśniak o wyraźnym, zdecydowanym smaku. Napój ten to prawdziwy rarytas, który zaspokoi apetyt każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 3 litry bulionu
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 długie laski podwędzanej kiełbasy
- 500 gramów kapusty kiszonej
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki majeranku
- ziemniaki (ilość w zależności od tego czy lubicie zupy gęste czy raczej wodniste)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- oraz
- ulubione przyprawy do smaku wedle uznania
- Dodatkowo:
- odrobina oleju do smażenia
- 1 łyżka mąki do zasmażki
Kapuśniak na kurczaku – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Ćwiartki kurczaka opłukać, przekroić na pół, wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumy, włożyć pietruszkę-natkę tak, aby łodyżki wystawały poza garnek, żeby można było ją łatwo usunąć, zmniejszyć ogień i gotować 15 min.
- Warzywa obrać i pokroić na plasterki i półplasterki, wrzucić warzywa do wywaru, dodać sól, listki i ziele angielskie, gotować na małym ogniu kolejne 15 min.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować na wolnym ogniu 10 min, następnie wrzucić posiekaną kiszoną kapustę, nigdy nie płuczę, lubimy się pokwasić, wsypujemy majeranek i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
- Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem, solą.
- Kiełbasę pokroić w kosteczkę i przyrumienić na odrobinie oleju lub masła, na patelni, następnie przełożyć do zupy, a na reszcie oleju zrobić zasmażkę, tzn. wsypać na rozgrzany olej mąkę, cały czas mieszając, dolewać zupę i mieszać energicznie, całość przelać do garnka z zupą, zagotować.
- Kapuśniak przeważnie przygotowuje się na kurczaku, z dodatkiem boczku – u mnie skromniejsza wersja.
xxxx – dodatkowe informacje
Wersja na bogato używamy żeberek i zamiast kiełbasy boczku.
Treść nagłówka h2: „Kapuśniak z Kiszonej Kapusty – dodatkowe informacje”
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kapuśniak z młodej kapusty
Następny przepis: Kapuśniak z lubczykiem