Kapuśniak z Kiszonej Kapusty

Kapuśniak z Kiszonej Kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty to jedno z tych tradycyjnych polskich dań, które niezmiennie królują na naszych stołach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Ten gęsty, aromatyczny i sycący zupa to prawdziwa gratka dla wielbicieli tradycyjnej polskiej kuchni. Wykonany na bazie kurczaka, nabiera wyjątkowej soczystości i pełni smaku. Zachwyca prostotą wykonania, a jednocześnie wspaniale rozgrzewa od środka. Kiszoną kapustę, która jest głównym składnikiem tej zupy, uzupełniają starannie dobrany zestaw przypraw, co w efekcie daje kapuśniak o wyraźnym, zdecydowanym smaku. Napój ten to prawdziwy rarytas, który zaspokoi apetyt każdego smakosza.

Składniki:

  • 3 litry bulionu
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 długie laski podwędzanej kiełbasy
  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ziemniaki (ilość w zależności od tego czy lubicie zupy gęste czy raczej wodniste)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • oraz
  • ulubione przyprawy do smaku wedle uznania
  • Dodatkowo:
  • odrobina oleju do smażenia
  • 1 łyżka mąki do zasmażki

Kapuśniak na kurczaku – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Ćwiartki kurczaka opłukać, przekroić na pół, wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumy, włożyć pietruszkę-natkę tak, aby łodyżki wystawały poza garnek, żeby można było ją łatwo usunąć, zmniejszyć ogień i gotować 15 min.
  2. Warzywa obrać i pokroić na plasterki i półplasterki, wrzucić warzywa do wywaru, dodać sól, listki i ziele angielskie, gotować na małym ogniu kolejne 15 min.
  3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy, gotować na wolnym ogniu 10 min, następnie wrzucić posiekaną kiszoną kapustę, nigdy nie płuczę, lubimy się pokwasić, wsypujemy majeranek i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min.
  4. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem, solą.
  5. Kiełbasę pokroić w kosteczkę i przyrumienić na odrobinie oleju lub masła, na patelni, następnie przełożyć do zupy, a na reszcie oleju zrobić zasmażkę, tzn. wsypać na rozgrzany olej mąkę, cały czas mieszając, dolewać zupę i mieszać energicznie, całość przelać do garnka z zupą, zagotować.
  6. Kapuśniak przeważnie przygotowuje się na kurczaku, z dodatkiem boczku – u mnie skromniejsza wersja.

xxxx – dodatkowe informacje

Wersja na bogato używamy żeberek i zamiast kiełbasy boczku.

Treść nagłówka h2: „Kapuśniak z Kiszonej Kapusty – dodatkowe informacje”


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kapuśniak z młodej kapusty
Następny przepis: Kapuśniak z lubczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode