Kandyzowane skórki cytrusów
Kandyzowane skórki cytrusów to prawdziwy przysmak, który sprawdzi się zarówno jako dodatek do wielu deserów czy ciast, jak również w roli samodzielnego smakołyku. Niesamowita kompozycja smaków, gdzie słodycz spotyka się z nutą cytrusową, potrafi oczarować niejednego łasucha. Przygotowanie takich kandyzowanych skórek w domu może być niezwykle satysfakcjonującą kulinarną przygodą. Przepełnione naturalnymi aromatami i smakami, kandyzowane skórki owoców to doskonały sposób na wykorzystanie tych części cytrusów, które często po prostu wyrzucamy. Zachęcamy do odkrycia kandyzowanych skórek kandyzowanych.
admin
Składniki:
- 3 pomarańcze
- 3 cytryny
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
Kandyzowane skórki cytrusów – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę z gotowania i wlewamy 1,5 szklanki czystej oraz 1,5 szklanki cukru. gotujemy na średnim ogniu ok. 30-40 min., aż skórki staną się szkliste, a większość syropu wyparuje.
Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu.
Kandyzowane skórki cytrusów – dodatkowe informacje
Cytrusów nie musimy zużyć za jednym razem. Skórki kandyzowane można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez kilka dni, a gdy uzbieramy potrzebną ilość, można je przetworzyć.
Kandyzowane skórki cytrusów świetnie sprawdzają się do świątecznych wypieków, zwłaszcza keksa. Równie dobrze można je przygotować po Świętach z owoców, które zostały.
Ładnie opakowane i umieszczone w oryginalnym słoiczku, kandyzowane skórki cytrusów świetnie sprawdzają się jako słodki, świąteczny upominek dla najbliższych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kandyzowana pomarańcza w czekoladzie
Następny przepis: Kanelbullar - szwedzkie ciastka cynamonowe