Kanapki z buraczanym hummusem i awokado
Składniki:
- 1 większy pieczony burak,
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400g),
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa),
- sok z połówki cytryny,
- 2-4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz (do smaku),
- odrobina oliwy z oliwek (na górę),
- 1 awokado,
- 1 rzodkiewka,
- chrupiące kropki pieczywa,
- czarny sezam,
- szczypiorek.
Kanapki z buraczanym hummusem i awokado – jak zrobić?
-
1.
Wybieramy, jednego większego buraka dokładnie myjemy/szorujemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później w innych potrawach. Odkładamy do ostudzenia.
-
2.
Następnie obieramy go ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Na górę polewamy dodatkowo oliwę z oliwki.
-
3.
Kromki chleba smarujemy hummusem, obieramy awokado, kroimy w plasterki, skraplamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Kładziemy na kanapkę, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek i sezam. Ja jeszcze dodatkowo polewam oliwą z oliwek.
Kanapki z buraczanym hummusem i awokado – dodatkowe informacje
Wybieramy, jednego większego buraka dokładnie myjemy/szorujemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później w innych potrawach. Odkładamy do ostudzenia. Następnie obieramy go ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Na górę polewamy dodatkowo oliwę z oliwki. Kromki chleba smarujemy hummusem, obieramy awokado, kroimy w plasterki, skraplamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Kładziemy na kanapkę, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek i sezam. Ja jeszcze dodatkowo polewam oliwą z oliwek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki
Następny przepis: Kanapki z chleba tostowego na zimno