Kanapki z buraczanym hummusem i awokado

Kanapki z buraczanym hummusem i awokado

Zapraszamy do odkrycia unikalnego smaku kanapek z buraczanym hummusem i awokado. To proste i szybkie danie, doskonałe na śniadanie lub lunch, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Buraczany hummus dodaje kanapkom niezwykłego, lekko słodkowego smaku, który doskonale komponuje się z delikatnością awokado. Zaskakujące połączenie, które niewątpliwie zasługuje na uwagę. Ta propozycja jest również doskonałą alternatywą dla osób ceniących zdrowe, roślinne posiłki. Bez względu na okazję, te kanapki z hummusem z pewnością zaskoczą Twoich gości niepowtarzalnym smakiem i efektownym wyglądem.

Składniki:

  • 1 większy pieczony burak,
  • 1 puszka ciecierzycy (ok. 400g),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa),
  • sok z połówki cytryny,
  • 2-4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz (do smaku),
  • odrobina oliwy z oliwek (na górę),
  • 1 awokado,
  • 1 rzodkiewka,
  • chrupiące kropki pieczywa,
  • czarny sezam,
  • szczypiorek.

Kanapki z buraczanym hummusem i awokado – jak zrobić?

  1. 1.

    Wybieramy, jednego większego buraka dokładnie myjemy/szorujemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później w innych potrawach. Odkładamy do ostudzenia.

  2. 2.

    Następnie obieramy go ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Na górę polewamy dodatkowo oliwę z oliwki.

  3. 3.

    Kromki chleba smarujemy hummusem, obieramy awokado, kroimy w plasterki, skraplamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Kładziemy na kanapkę, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek i sezam. Ja jeszcze dodatkowo polewam oliwą z oliwek.

Kanapki z buraczanym hummusem i awokado – dodatkowe informacje

Wybieramy, jednego większego buraka dokładnie myjemy/szorujemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później w innych potrawach. Odkładamy do ostudzenia. Następnie obieramy go ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Na górę polewamy dodatkowo oliwę z oliwki. Kromki chleba smarujemy hummusem, obieramy awokado, kroimy w plasterki, skraplamy sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Kładziemy na kanapkę, dodajemy rzodkiewkę, szczypiorek i sezam. Ja jeszcze dodatkowo polewam oliwą z oliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zawijaski czyli kanapeczkiki z bagietki
Następny przepis: Kanapki z chleba tostowego na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode