Kanadyjskie naleśniczki
Kanadyjskie naleśniki to przysmak, który z pewnością zasługuje na uwagę. Zdecydowanie różnią się one od tradycyjnych naleśników, które znamy z kuchni europejskich. Charakterystyczne dla kanadyjskich naleśników jest to, że są one puszyste, miękkie i soczyste, a co najważniejsze – podawane z syropem klonowym, co tylko podkreśla ich unikalny, słodki smak. Tego typu naleśniki są nieodłącznym elementem kanadyjskiego śniadania, choć umilą także każdą chwilę w ciągu dnia. Gotowanie ich jest proste i przyjemne, a składniki potrzebne do ich przygotowania są łatwo dostępne. Spróbujcie zatem tego kulinarnego hitu zza oceanu i cieszcie się niezwykłym smakiem Kanadyjskich naleśników!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Szklanka mąki
- Szklanka maślanki
- Łyżka cukru
- Pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
- Jedno jajko
- Dwie łyżki roztopionego masła
- Masło do smażenia
Kanadyjskie naleśniczki – jak zrobić?
- Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
- Maślankę wlewamy do miski dodajemy jajko i dwie łyżki schłodzonego roztopionego masła dokładnie mieszamy metalową rózgą. Dodajemy wymieszaną mąkę miksujemy.
- Odstawiamy do lodówki na 45 minut. Smażymy na małej patelni cienko wysmarowanej masłem. Polewamy miodem lub syropem klonowym.
Kanadyjskie naleśniczki – dodatkowe informacje
Naleśniczki kanadyjskie równie dobrze smakują podane z bitą śmietaną:)