Kanadyjskie naleśniczki

Kanadyjskie naleśniczki

Kanadyjskie naleśniki to przysmak, który z pewnością zasługuje na uwagę. Zdecydowanie różnią się one od tradycyjnych naleśników, które znamy z kuchni europejskich. Charakterystyczne dla kanadyjskich naleśników jest to, że są one puszyste, miękkie i soczyste, a co najważniejsze – podawane z syropem klonowym, co tylko podkreśla ich unikalny, słodki smak. Tego typu naleśniki są nieodłącznym elementem kanadyjskiego śniadania, choć umilą także każdą chwilę w ciągu dnia. Gotowanie ich jest proste i przyjemne, a składniki potrzebne do ich przygotowania są łatwo dostępne. Spróbujcie zatem tego kulinarnego hitu zza oceanu i cieszcie się niezwykłym smakiem Kanadyjskich naleśników!

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka maślanki
  • Łyżka cukru
  • Pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • Jedno jajko
  • Dwie łyżki roztopionego masła
  • Masło do smażenia

Kanadyjskie naleśniczki – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Maślankę wlewamy do miski dodajemy jajko i dwie łyżki schłodzonego roztopionego masła dokładnie mieszamy metalową rózgą. Dodajemy wymieszaną mąkę miksujemy.
  3. Odstawiamy do lodówki na 45 minut. Smażymy na małej patelni cienko wysmarowanej masłem. Polewamy miodem lub syropem klonowym.

Kanadyjskie naleśniczki – dodatkowe informacje

Naleśniczki kanadyjskie równie dobrze smakują podane z bitą śmietaną:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kalie
Następny przepis: kanapeczki na krakersach z pastami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode