Kalarepka duszona z farszem z kaszy

Kalarepka duszona z farszem z kaszy

Kalarepka duszona z farszem z kaszy to propozycja dania, które łączy tradycję kuchni polskiej z ciekawym, zdrowym zawiązkiem. To bardzo proste, ale pełne smaku danie, które zawiera tylko naturalne składniki, dobrze służące zdrowiu i sylwetce. Tartą kalarepkę duszoną do miękkości wypełniamy aromatycznym farszem z kaszy, co nadaje potrawie wyjątkowo oryginalnego charakteru. Ten przepis jest uniwersalny i sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na elegancką kolację. Rozważ przygotowanie kalarepki duszonej z farszem z kaszy, jeśli pragniesz spróbować czegoś nowego i oryginalnego, nie odstępującego od tradycyjnej kuchni polskiej.

Składniki:

  • 2 duże kalarepki – naprawdę duże
  • 8 – 10 łyżek ugotowanego wcześniej pęcaku
  • 1 marchewka
  • po 1/3 strąka żółtej i czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 4 łyżki masła
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, pieprz ziołowy

Kalarepka duszona z farszem z kaszy – jak zrobić?

  1. Warzywa umyłam, oczyściłam. Kalarepki obrałam, ścięłam wierzchy a środki wydrążyłam łyżeczką zostawiając ścianki gr. ok. 0,5 cm. Cebulę pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na połowie masła. Dodałam paprykę pokrojoną w kosteczkę i kaszę, smażyłam razem jakieś 3 min.. Doprawiłam do smaku, dodałam 3/4 koperku, wymieszałam. W rondlu roztopiłam resztę masła, włożyłam wydrążone kalarepki, oprószyłam je solą, cukrem, podlałam ok. 3/4 szkl. wywaru jarzynowego i dusiłam kilka minut. Następnie czubato napełniłam je farszem z kaszy. Do rondla dołożyłam wydrążone, posiekane środki i ścięte wierzchy. Dusiłam całość ok. 20 min. aż kalarepki zmiękły. Można to sprawdzić nakłuwając którąś drewnianą szpadką albo czubkiem noża. W czasie duszenia kilka razy polewałam je z wierzchu wytworzonym sosem. W połowie duszenia dołożyłam wstążki z marchewki zestrugane obieraczką do warzyw. Gotowe kalarepki wyjęłam na talerze, przykryłam kapelusikami, przybrałam marchewką. Sos z kawałkami warzywa zmiksowałam z resztą koperku, doprawiłam do smaku i polałam nim kalarepki.

Kalarepka duszona z farszem z kaszy – dodatkowe informacje

Większe i starsze kalarepy trzeba dokładnie obrać z włóknistej skórki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kalarepa w kołderce
Następny przepis: KAŁDUNY /KARTACZE/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode