Kalafiorowy Mózg

Kalafiorowy Mózg

Czy kiedykolwiek słyszałeś o „Kalafiorowym Mózgu”? Jeśli nie, to ten przepis na pewno Cię zaciekawi. Przygotowanie „mózgu” z kalafiora to fantastyczny sposób na wprowadzenie urozmaicenia do codziennej diety, zachowując jednocześnie wartości odżywcze. To zdrowa, wegetariańska alternatywa dla mięsnych potraw, która zauroczy Cię swoją ciekawą prezentacją i niepowtarzalnym smakiem. To przepis, który wprowadza do naszego menu innowacyjność i kreatywność, zarówno pod względem wizualnym, jak i kulinarnym. Przekonaj się sam, jak proste składniki mogą zamienić się w prawdziwe kulinarne dzieło sztuki.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • czerstwa bułka
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • plastry boczku

Kalafiorowy „mózg” – jak zrobić?

  1. Kalafior wrzucić do wrzącej i osolonej wody,gotować 10 min.następnie wyjąc i wystudzić. Bułkę zalać wodą lub mlekiem i odstawić do napęcznienia. Mięso mielone wrzucić do miseczki,przecisnąć przez praskę czosnek,zetrzeć na tarce na drobnych oczkach cebulkę,wsypać sól i pieprz do smaku,majeranek oraz ulubione przyprawy do mielonego,wrzucić odciśniętą bułkę,i dokładnie wymieszać ręką. Na letni kalafior układamy farsz mięsny po całości,odginając różyczki i wciskając mięso również w środek.
  2. Następnie cały kalafior zawijamy boczkiem na około jakbyśmy zawijali bandaż. Pieczemy ok.godz.w 180 C. Podajemy z ulubionymi dodatkami,danie samo w sobie jest bardzo syte,więc można je podawać.np.z surówką lub jak u nas z pieczarkami.

Kalafiorowy Mózg – dodatkowe informacje

Danie jest bardzo syte, więc można je podawać jako danie główne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zupa kalafiorowa
Następny przepis: Kalafiorowe kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode