KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM

KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM

Cieszący się coraz większą popularnością kalafior zapiekany z serem to nie tylko zdrowa alternatywa dla mięsnych potraw, ale także smaczne danie, które zadowoli każde podniebienie. Idealne na obiad, kolację, a nawet jako dodatek do pieczonego mięsa. Konkretne propozycje to kalafior zapiekany z serem żółtym, gwarantujący połączenie delikatności warzyw z intensywnością aromatu sera. A może kalafior zapiekany z serem w płatkach? Wybór należy do Ciebie. Bez względu na wybraną opcję, jest to danie, które urozmaici twoją codzienną kuchnię i wprowadzi do niej odrobinę wykwintności.

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek koperku
  • cukier
  • sól

Kalafior zapiekany z serem – jak zrobić?

  1. Kalafior ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, podzielić na różyczki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
  2. Polać stopionym masłem, posypać serem i bułką tartą.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec w temp. 200 stopni (ok. 15-20 min) – tak aby ser się stopił a bułka zarumieniła.
  4. Przed podaniem posypać koperkiem.

+

KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi gałkę muszkatołową, można dodać do bułki tartej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kalafior w zalewie curry
Następny przepis: Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode