KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM
Cieszący się coraz większą popularnością kalafior zapiekany z serem to nie tylko zdrowa alternatywa dla mięsnych potraw, ale także smaczne danie, które zadowoli każde podniebienie. Idealne na obiad, kolację, a nawet jako dodatek do pieczonego mięsa. Konkretne propozycje to kalafior zapiekany z serem żółtym, gwarantujący połączenie delikatności warzyw z intensywnością aromatu sera. A może kalafior zapiekany z serem w płatkach? Wybór należy do Ciebie. Bez względu na wybraną opcję, jest to danie, które urozmaici twoją codzienną kuchnię i wprowadzi do niej odrobinę wykwintności.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora
- 15 dag startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 pęczek koperku
- cukier
- sól
Kalafior zapiekany z serem – jak zrobić?
- Kalafior ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Odcedzić, podzielić na różyczki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
- Polać stopionym masłem, posypać serem i bułką tartą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec w temp. 200 stopni (ok. 15-20 min) – tak aby ser się stopił a bułka zarumieniła.
- Przed podaniem posypać koperkiem.
+
KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś lubi gałkę muszkatołową, można dodać do bułki tartej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kalafior w zalewie curry
Następny przepis: Zupa kalafiorowa z serkiem topionym