Kalafior w zalewie curry
Kalafior w zalewie curry to przepis na pyszny i zdrowy przysmak, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju dań. Jego oryginalny smak zawdzięczamy połączeniu kalafiora, ostrygo do smaku zalewki octowej oraz pikantności curry. Kalafior, jako główny składnik przepisu, dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a curry dodaje potrawie niepowtarzalnego aromatu i smaku. Ta wyjątkowa przekąska, dzięki swojemu intensywnemu smakowi, podkreśli charakter wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Zapraszamy do odkrywania smaku kalafiora w zalewie curry!
admin
Składniki:
- 3 średnie kalafiory
- 3 duże czerwone papryki
- 3 duże cebule
- 3 łyżki soli
- Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 goździki
Kalafior w zalewie curry – jak zrobić?
- Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki (wielkość dowolna). Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce. Wszystkie składniki wkładamy do miski, zasypujemy solą, mieszamy, odstawiamy na 12 godzin.
- Wodę, ocet i cukier zagotowujemy, dodajemy curry, chilli, goździki, listek laurowy i ziele. Studzimy. Do zimnej zalewy dodajemy musztardę. Mieszamy. Warzywa układamy we wcześniej umytych słoiczkach (bez powstałego soku), zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki odstawiamy do góry dnem i przykrywamy grubym kocem lub ręcznikiem do momentu wystudzenia.
Kalafior w zalewie curry – dodatkowe informacje
Ilość zalewy powinna starczyć na podaną ilość składników, jednak zależy to od wielkości słoiczków w jakich robimy sałatkę. Ja osobiście zalewę zawsze przygotowuję z 1,5 porcji
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KALAFIOR DO OBIADU
Następny przepis: KALAFIOR ZAPIEKANY Z SEREM