Kalafior faszerowany mięsem mielonym
Jeśli poszukujesz nieskomplikowanego, a zarazem niezwykle efektownego przepisu, to nasz kalafior faszerowany mięsem mielonym jest właśnie dla Ciebie! To danie nie tylko wygląda imponująco na stole, ale również zaskakuje połączeniem smaków. Przepis na kalafior z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Kruche warzywo w połączeniu z aromatycznym farszem z mięsa mielonego tworzy prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Kalafior nadziewany mięsem mielonym to danie, które z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i tym, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka śmietany
- 4 łyżki majonezu
- 10 dkg sera żółtego
- wegeta, sól, pieprz
Kalafior faszerowany mięsem mielonym – jak zrobić?
- Kalafiora obgotować w osolonej wodzie AL DENTE ok. 5-8 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać marchewkę startą na grubych oczkach i razem podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,1łyżkę śmietany,przyprawy i wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać kalafior,wypełniając go bardzo dokładnie mięsem. Tak przygotowany kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować majonezem i posypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru.
Porady – Dodatkowe informacje
Farsz do nadziania kalafiora można zrobić według własnego gustu i upodobań. Można dodać usmażone pieczarki lub świeżą paprykę, czy też inne warzywa. Aby odtłuścić troszeczkę potrawę można kalafiora posmarować majonezem wymieszanym pół na pół ze śmietaną 18%. Jeżeli zostanie nam na drugi dzień kalafior, można pokroić go w grube plastry i panierować w jajku i bułce tartej, a następnie smażyć jak kotlety.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakory z mięsem mielonym
Następny przepis: KALAFIOR DO OBIADU