Kakory z mięsem mielonym

Kakory z mięsem mielonym

Kakory z mięsem mielonym to tradycyjne danie, które idealnie sprawdza się na rodzinny obiad czy przyjęcie dla przyjaciół. Wyróżniają się delikatnym smakiem i kuszącym aromatem, który z pewnością przyciągnie do stołu każdego domownika. Unikalność tego przepisu polega na połączeniu mielonego mięsa z eksplozją orientalnych przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalny charakter. Kakory to prawdziwa uczta dla miłośników zróżnicowanych smaków, a ich przygotowanie nie wymaga wyjątkowej wprawy kulinarnych. To danie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika kuchni orientalnej. Ponadto, kakory z mięsem mielonym to świetny pomysł na sycący i aromatyczny posiłek.

Składniki:

  • 500 gram gotowanych ziemniaków
  • 250 gram gotowanego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • olej

Kakory z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Ugotowane mięso i namoczoną czerstwą bułkę mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  2. Ugotowane ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
  3. Ciasto dzielimy na kulki jednakowej wielkości (8-10), rozpłaszczamy i wykładamy farsz. Formujemy kotleciki.
  4. Gotowe kakory obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż się zarumienią. Wykładamy na blaszkę i podpiekamy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.

Kakory z mięsem mielonym – dodatkowe informacje

Kakory można zrobić w wersji z soczewką lub pasztetem. Podajemy z cebulką lub ulubioną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki bez żelatyny
Następny przepis: Kalafior faszerowany mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode