Kakory z mięsem mielonym
Kakory z mięsem mielonym to tradycyjne danie, które idealnie sprawdza się na rodzinny obiad czy przyjęcie dla przyjaciół. Wyróżniają się delikatnym smakiem i kuszącym aromatem, który z pewnością przyciągnie do stołu każdego domownika. Unikalność tego przepisu polega na połączeniu mielonego mięsa z eksplozją orientalnych przypraw, które nadają potrawie niepowtarzalny charakter. Kakory to prawdziwa uczta dla miłośników zróżnicowanych smaków, a ich przygotowanie nie wymaga wyjątkowej wprawy kulinarnych. To danie, które powinno znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika kuchni orientalnej. Ponadto, kakory z mięsem mielonym to świetny pomysł na sycący i aromatyczny posiłek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 gram gotowanych ziemniaków
- 250 gram gotowanego mięsa (wieprzowe lub drobiowe)
- 1 szklanka mąki
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- bułka tarta
- olej
Kakory z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Ugotowane mięso i namoczoną czerstwą bułkę mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Ugotowane ziemniaki mielimy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na kulki jednakowej wielkości (8-10), rozpłaszczamy i wykładamy farsz. Formujemy kotleciki.
- Gotowe kakory obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż się zarumienią. Wykładamy na blaszkę i podpiekamy 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.C.
Kakory z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Kakory można zrobić w wersji z soczewką lub pasztetem. Podajemy z cebulką lub ulubioną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowy krem z serka mascarpone i kremówki bez żelatyny
Następny przepis: Kalafior faszerowany mięsem mielonym