Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką
Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie smaków i konsystencji – kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką. Akurat dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni nowymi, niekonwencjonalnymi rozwiązaniami. To niezwykłe ciasto biszkoptowe z galaretką jest idealnym deserem na specjalne okazje, takie jak urodziny, święta czy przyjęcia. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem biszkoptu, delikatnością galaretki i intensywnością kakaowca. Połączenie tych składników sprawi, że ciasto stanie się nieodzownym elementem Waszych rodzinnych spotkań. Skosztujcie i przekonajcie się sami!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 25 dkg cukru
- 6 dkg mąki pszennej
- 6 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt jasny:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 25 dkg margaryny
- 1 galaretka czerwona
Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką – przepis
- Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 23×38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
- Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23×38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
- Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy budyń i mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy, aby nam dobrze zakipiało, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.
- W biszkopcie jasnym wycinamy kieliszkiem kółeczka. (kółeczka możemy zjeść)
- Przekładamy: biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
- Na krem dajemy biszkopt jasny z dziureczkami.
- W dziureczki dajemy tężejącą galaretkę.
- Smarujemy drugą częścią kremu.
- Przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo polać polewą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kakaowe z orzechami
Następny przepis: Ciasto kakaowo- bananowe