Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką

Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką

Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie smaków i konsystencji – kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką. Akurat dla tych, którzy uwielbiają eksperymentować w kuchni nowymi, niekonwencjonalnymi rozwiązaniami. To niezwykłe ciasto biszkoptowe z galaretką jest idealnym deserem na specjalne okazje, takie jak urodziny, święta czy przyjęcia. Wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem biszkoptu, delikatnością galaretki i intensywnością kakaowca. Połączenie tych składników sprawi, że ciasto stanie się nieodzownym elementem Waszych rodzinnych spotkań. Skosztujcie i przekonajcie się sami!

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 25 dkg cukru
  • 6 dkg mąki pszennej
  • 6 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny
  • 1 galaretka czerwona

Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką – przepis

  1. Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 23×38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  2. Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy i wykładamy na brytwankę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23×38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  3. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozpuszczamy budyń i mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy powstały budyń i jeszcze chwilę gotujemy, aby nam dobrze zakipiało, odstawiamy do wystudzenia. Margarynę ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń.
  4. W biszkopcie jasnym wycinamy kieliszkiem kółeczka. (kółeczka możemy zjeść)
  5. Przekładamy: biszkopt kakaowy smarujemy połową kremu.
  6. Na krem dajemy biszkopt jasny z dziureczkami.
  7. W dziureczki dajemy tężejącą galaretkę.
  8. Smarujemy drugą częścią kremu.
  9. Przekładamy drugim biszkoptem kakaowym.

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo polać polewą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kakaowe z orzechami
Następny przepis: Ciasto kakaowo- bananowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode