Ciasto kakaowe z orzechami

Ciasto kakaowe z orzechami

Ciasto kakaowe z orzechami to doskonały wybór na słodki deser po obiedzie lub podwieczorek. Te popularne ciasta ucierane z kakaem są niezwykle proste i szybkie do przygotowania, więc sprawdzą się nawet dla mniej doświadczonych piekarzy. Kremowa, delikatna tekstura ciasta ucieranego kakaowego idealnie łączy się z chrupiącymi orzechami, tworząc niepowtarzalne smaki. Dodatek kakao nadaje ciastu intensywnego, czekoladowego smaku, który doskonale kontrastuje z łagodnością orzechów. To jest ciasto kręcone z kakao, którego smak i aromat zapadają w pamięć na długo. Przygotuj się na prawdziwe kulinarne doświadczenie i zaskocz swoich gości tym wyjątkowym wypiekiem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru (kryształ lub puder)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 garści pokrojonych orzechów
  • Dodatkowo: polewą lub cukier puder na wierzch

Ciasto kakaowe z orzechami – jak zrobić?

  • Ciasto kakaowe z orzechami 1.
    Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 180 stopni, ponieważ ciasto mega szybko się robi. Formę do pieczenia (ja użyłam keksówki) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto kakaowe z orzechami 2.
    Wszystkie sypkie produkty mieszamy w misce razem. Dodajemy jajka, olej i mleko. Całość miksujemy ok 5 minut, tak aby wszystkie składniki połączyły się razem. Na końcu dodajemy orzechy i mieszamy łyżką.
  • 3.
    Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 50 minut. Gotowe polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto kakaowe z orzechami – dodatkowe informacje

Do ciasta zamiast orzechów możemy dodać np suszoną żurawinę, kawałki czekolady lub rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką
Następny przepis: Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode