Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK

Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK

Dlaczego nie spróbować czegoś nowego? Proponuję przygotować pyszne ciasteczka czekoladowe bez jajek. Ten wyjątkowy przepis na ciasto kakaowe to doskonała propozycja dla tych, którzy z różnych przyczyn nie mogą czy nie chcą spożywać jajek. Ciasto jest lekkie jak biszkopt, aczkolwiek jest przygotowywane bez użycia jajek i mleka. Kakaowy smak w połączeniu z bielą ciasta tworzy prawdziwą symfonię dla podniebienia. W tym przepisie czekoladowe ciasteczka odkryją nową odsłonę, która zaskoczy niejednego smakosza. Idealne dla wegan, alergików, czy osób na diecie bezjajecznej.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 400 g cukru (użyłam 300 g)
  • 6 łyżeczek gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 ml oleju
  • 500 ml wody (użyłam bardzo letniej)
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • forma 28 cm

Kakaowe ciasto – bez jajek – jak zrobić?

  1. Przekładamy wszystkie składniki do wysokiej miski lub innego naczynia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wylewamy do natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia (ja dodatkowo papier natłuściłam). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy ok. 30 – 40 min. w temp. 180 stopni – DO SUCHEGO PATYCZKA.

Kakaowe ciasto – BEZ JAJEK – dodatkowe informacje

Można go upiec i polać tylko samą polewą i będzie świetnym i pysznym wypiekiem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: BESZAMEL - SOS BESZAMELOWY (LA BESCIAMELLA)
Następny przepis: Baranki z masła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode