Kaczka z ziemniakami i jabłkami
Przyjemnie pachnąca kaczka z pieczonymi ziemniakami to prawdziwy kulinarne arcydzieło, które zachwyca swoim bogatym smakiem i aromatem. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad, a podana z jabłkami zaskakuje niecodziennym połączeniem. Złocista skórka i soczyste mięso kaczki w harmonii z pikantnością ziemniaków i słodyczą jabłek stworzą niezapomniane doznania smakowe. Wystarczy dodać do tego chrupiącą sałatkę i mamy gotowy, pozornie skomplikowany, lecz prosty w wykonaniu przepis – kaczka pieczona z ziemniakami i jabłkami. To danie z pewnością dostarczy sporo energii i sprawi, że poczujesz się syty przez dłuższy czas.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kaczka
- Majeranek
- sól, pieprz
- Dodatki:
- 6 ziemniaków
- 3 jabłka
- przyprawa do ziemniaków
Kaczka z ziemniakami i jabłkami – jak zrobić?
- Nacieramy kaczkę solą, pieprzem i grubo majerankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250C na 2 godz. Po upływie dwóch godzin przygotujemy szklankę wody i 1 łyżkę soli, polewamy po kaczce w celu aromatyzacji skórki. Następnie pieczemy jeszcze 30 min. Obok lub na drugiej blaszce również na 30 min wkładamy ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki oraz jabłka. Posypujemy przyprawą do ziemniaków i skraplamy olejem.
Kaczka ziemniakami i jabłkami – dodatkowe informacje
Wszystko doskonale smakuję np z ćwikłą. Mięso jest delikatne, miękkie i soczyste. Naprawdę polecam. Jest to kaczka na „prosty sposób”
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka z jabłkami w cydrze
Następny przepis: Kajmakowe lody na serku mascarpone