Kaczka z jabłkami w cydrze

Kaczka z jabłkami w cydrze

Podróżuj z nami do serca Francji, by skosztować klasycznego dania – kaczki z jabłkami w cydrze. Ten przepis łączy aromatyczne, soczyste mięso ptaka z delikatną słodyczą jabłek i cydru, dając w efekcie duszone danie pełne smaku i niepowtarzalnej aury. Jest to absolutne must-have na każdym eleganckim stole. Kaczka w cydrze to wykwintne danie, które zdobiło stoły monarchów i które teraz możesz zaserwować w swoim domu. Poczuj francuski smak na swoim talerzu z tym przepisem, do którego wrócisz nie raz. Pamiętaj, aby dobrać do niego odpowiednie wino, aby jeszcze bardziej wydobyć smak kaczki w cydrze.

Składniki:

  • 1 młoda, sprawiona kaczka
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 6 jabłek
  • sól – ok. 1 łyżka
  • pieprz – ok. 1/2 łyżki
  • majeranek – ok. 1 łyżka
  • czubryca zielona – 1/2 łyżki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oleju
  • Dodatkowo:
  • odrobina majeranku
  • naczynie do pieczenia
  • wykałaczki małe
  • sznurek biały

Kaczka z jabłkami w cydrze – jak zrobić?

  1. Dzień przed pieczeniem kaczkę myję, osuszam. Olej, ocet, sól, pieprz, majeranek, czubrycę, mieszam, polewam kaczkę, nacieram ją w środku i na zewnątrz, nakrywam, odstawiam do chłodu na noc.
  2. Na drugi dzień jabłka kroję na 8 części, wycinam środki, lekko posypuję majerankiem, połowę wkładam do kaczki, otwór kaczki spinam wykałaczkami, przeplatam sznurkiem, związuję, nogi też związuję sznurkiem.
  3. Kaczkę układam w naczyniu do pieczenia, podlewam cydrem, nakrywam, piekę ok. 70 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Po tym czasie, delikatnie wybieram ok. 3/4 szklanki sosu z pod kaczki, obok kaczki układam pozostałe jabłka, już jej nie nakrywam, piekę jeszcze ok. 25 minut często polewając wybranym sosem.
  5. Piekarnik wyłączam, a po ok. 15 minutach kaczkę podaję.

Kaczka z jabłkami w cydrze – dodatkowe informacje

Tak przygotowana kaczka doskonale smakuje podana z kluskami śląskimi lub kluskami na parze w towarzystwie sosu z pieczenia. Kaczka w cydrze, to taki rodzaj mięsa – jedyny w swoim rodzaju, ma tylu zwolenników co przeciwników, nie ma co zmuszać przeciwników, tylko dla nich zrobić coś innego 🙂 Wiem to z własnego doświadczenia 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami
Następny przepis: Kaczka z ziemniakami i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode