Kaczka w sosie z kluskami śląskimi

Kaczka w sosie z kluskami śląskimi

Kaczka w sosie z kluskami śląskimi to propozycja, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ta wykwintna, aromatyczna danie łączy w sobie najlepsze cechy tradycyjnej kuchni polskiej. Słodko-kremowy sos, w którym duszona jest kaczka, jest prawdziwym wyśmienitością. Zwłaszcza, gdy jest podany z delikatnymi i puszystymi kluskami śląskimi. Kaczka, dzięki długiemu duszeniu w sosie własnym, jest niezwykle soczysta i pełna smaku. Ta kompozycja kulinarna to prawdziwy rarytas, który zachwyci gości na każdej, nawet najbardziej uroczystej, kolacji. To danie jest synonimem polskiej gościnności i tradycji, a jednocześnie wyrafinowanej elegancji.

Składniki

  • Dwa udka z kaczki lub więcej w zależności od ilości osób
  • Ziemniaki
  • Mąka ziemniaczana
  • Olej
  • Ogórki kiszone lub buraczki
  • Przyprawy (sól, pieprz, czosnek, majeranek, 2 łyżki ciemnego sosu)

Kaczka w sosie z kluskami śląskimi – jak zrobić?

  1. Udka dzień wcześniej należy natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną majeranku. Udka można podzielić na dwie części.
  2. Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia kaczkę opiec na brązowo. Następnie przełożyć do garnka i dusić ok 1 godziny do miękkości. Podlać bulionem tak aby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem.
  3. W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie oraz surówkę z kiszonych ogórków.

    Przygotowanie klusek śląskich:

    Ugotować ziemniaki i ostudzić. Odebrać 1/4 zawartości ziemniaków i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać pozostałe ziemniaki w wszystko wymieszać.

  4. Sałatka z ogórków kiszonych:

    Zetrzeć na talarki ogórki kiszone i przyprawić do smaku (kilka ziaren cukru, cebula, oliwa).

  5. Mięso przed ukończeniem duszenia doprawić do smaku oraz dodać 2-3 łyżek sosu brązowego rozpuszczonego w zimnej wodzie. Całość gotować 2-3 minuty.

Kaczka w sosie z kluskami śląskimi – dodatkowe informacje

Mięso dusić na wolnym ogniu ok 1 godz. Mięso powinno odchodzić od kości.

Koszt potrawy:

2 udka z kaczki 9,50

1 kg ziemniaków 1,5

ogórki kiszone + mąka ziemniaczana, przyprawy 3 zł.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaczka smażona
Następny przepis: Kaczka po pekińsku wg Pascal'a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode