Kaczka w sosie z kluskami śląskimi
Kaczka w sosie z kluskami śląskimi to propozycja, która zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Ta wykwintna, aromatyczna danie łączy w sobie najlepsze cechy tradycyjnej kuchni polskiej. Słodko-kremowy sos, w którym duszona jest kaczka, jest prawdziwym wyśmienitością. Zwłaszcza, gdy jest podany z delikatnymi i puszystymi kluskami śląskimi. Kaczka, dzięki długiemu duszeniu w sosie własnym, jest niezwykle soczysta i pełna smaku. Ta kompozycja kulinarna to prawdziwy rarytas, który zachwyci gości na każdej, nawet najbardziej uroczystej, kolacji. To danie jest synonimem polskiej gościnności i tradycji, a jednocześnie wyrafinowanej elegancji.
Piotr Zieliński
Składniki
- Dwa udka z kaczki lub więcej w zależności od ilości osób
- Ziemniaki
- Mąka ziemniaczana
- Olej
- Ogórki kiszone lub buraczki
- Przyprawy (sól, pieprz, czosnek, majeranek, 2 łyżki ciemnego sosu)
Kaczka w sosie z kluskami śląskimi – jak zrobić?
- Udka dzień wcześniej należy natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną majeranku. Udka można podzielić na dwie części.
- Odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia kaczkę opiec na brązowo. Następnie przełożyć do garnka i dusić ok 1 godziny do miękkości. Podlać bulionem tak aby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem.
-
W międzyczasie przygotowujemy kluski śląskie oraz surówkę z kiszonych ogórków.
Przygotowanie klusek śląskich:
Ugotować ziemniaki i ostudzić. Odebrać 1/4 zawartości ziemniaków i to miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać pozostałe ziemniaki w wszystko wymieszać.
-
Sałatka z ogórków kiszonych:
Zetrzeć na talarki ogórki kiszone i przyprawić do smaku (kilka ziaren cukru, cebula, oliwa).
- Mięso przed ukończeniem duszenia doprawić do smaku oraz dodać 2-3 łyżek sosu brązowego rozpuszczonego w zimnej wodzie. Całość gotować 2-3 minuty.
Kaczka w sosie z kluskami śląskimi – dodatkowe informacje
Mięso dusić na wolnym ogniu ok 1 godz. Mięso powinno odchodzić od kości.
Koszt potrawy:
2 udka z kaczki 9,50
1 kg ziemniaków 1,5
ogórki kiszone + mąka ziemniaczana, przyprawy 3 zł.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka smażona
Następny przepis: Kaczka po pekińsku wg Pascal'a