Kaczka w majeranku
Kaczka w majeranku to tradycyjny daniś, które nie tylko rozpala zmysły swoim wybornym smakiem, ale również jest niezbędną częścią święt w wielu polskich domach. Pitoreskowy zapach majeranku, który unosi się w powietrzu podczas pieczenia kaczki, nadaje jesiennym i zimowym wieczorom wyjątkowego, domowego klimatu. Świeży majeranek dodaje kaczce niepowtarzalnego smaku i aromatu. Zwraca uwagę swoją prostotą, a jednocześnie elegancją. To danie, które łączy w sobie tradycję i klasę, idealne na uroczystą kolację czy rodzinne świętowanie. Oczywiście smakuje najbardziej, gdy podane na ciepło z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub czerwonej kapusty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kaczka około 2 kg
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka cząbru
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
Kaczka w majeranku – jak zrobić?
- Kaczkę umyć, osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i olejem, natrzeć kaczkę ze wszystkich stron i odstawiać na kilka godzin do lodówki. Piec w brytfannie pod przykryciem 2,5 godziny w temperaturze 180*C.
Kaczka w majeranku – dodatkowe informacje
Jeśli kaczka jest większa czas pieczenia wydłużamy, miękkość mięsa sprawdzamy nakłuwając pierś w najgrubszym miejscu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka po pekińsku wg Pascal'a
Następny przepis: Kaczka z piekarnika z miodem i przyprawami