Kaczka po pekińsku wg Pascal’a
Kaczka po pekińsku wg Pascal’a to niezwykłe danie łączące w sobie bogactwo smaków oraz tradycję kuchni azjatyckiej. Ten przepis jest propozycją dla wszystkich miłośników orientalnych potraw, które chcą odkryć pełnię smaku prawdziwej kaczki po pekińsku bez konieczności opuszczania domu. Staranna selekcja składników oraz precyzyjne przygotowanie to klucz do niepowtarzalnego smaku tej potrawy. Delikatna, soczysta kaczka w wyśmienitym sosie, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj się na kulinarną podróż do serca Pekinu i odkryj tajemnice smaku kaczki po pekińsku według Pascal’a.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 – 2,4kg)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1- 2 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce
- Sos do lakierowania
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu ryzowego
- 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżeczka soli
Kaczka po pekińsku wg pascal’a – jak zrobić?
- Do gorącej wody w garnku dodajemy 1 łyżkę miodu oraz 1 łyżkę octu ryżowego, w tak przygotowanej wodzie zanurzamy kaczkę. Kaczkę parzymy ok. 2-3 minut, przez ten czas kaczka powinna być z każdej strony zanurzoną w wodzie, dlatego powinniśmy kilka razy obrócić kaczkę podczas parzenia, jeśli mamy mniejszy garnek. Następnie zdejmujemy piórka, które pozostały na kaczce. Odkrawamy kuper.
- Kaczkę osuszamy i układamy na kratce położonej na blaszce. Starty na tarce o drobnych oczkach imbir i czosnek mieszamy ze sobą i faszerujemy nimi kaczkę od środka.
- Sos do lakierowania:
Do miseczki wlewamy 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Cynamon, pieprz i goździki rozcieramy w moździerzu. Do sosu dodajemy 1 łyżeczkę roztartych przypraw oraz 1 łyżeczkę soli. Wszystkie składniki mieszamy.
- Kaczkę lakierujemy sosem za pomocą pędzelka. Kaczkę lakierujemy również od środka. Tak przygotowanego ptaka odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut, tak żeby sos odrobinę wysechł. Czynność z lakierowaniem powtarzamy 2 razy. Następnie wstawiamy kaczkę do lodówki na minimum 1 dzień (najlepiej na 2 dni). Ważne, żeby sos na kaczce wysechł.
- Tak zamarynowaną kaczkę wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na kracie ułożonej na blaszce na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny (moja piekła się ok 45 min dłużej). Możemy w trakcie pieczenia smarować kaczkę sosem. Smacznego!
Kaczka po pekińsku wg Pascal’a – dodatkowe informacje
Piekłam kaczkę 45 min dłużej niż podano w przepisie. W trakcie pieczenia co 30 minut ptaka odwracałam.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka w sosie z kluskami śląskimi
Następny przepis: Kaczka w majeranku