Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami
Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami to doskonała propozycja na świąteczny obiad lub wykwintny posiłek dla zwolenników mięsnych przysmaków. To połączenie delikatnego mięsa kaczki z słodkością pieczonych w miodzie jabłek, które doskonale podkreślają jej naturalny smak. Propozycja jest nie tylko niezwykle smaczna, ale i elegancka, co sprawia, że jest doskonałym daniem na specjalne okazje. Przygotowanie takiego dania wymaga trochę czasu i staranności, ale efekt końcowy na pewno to wynagrodzi. Dania z kaczki są popularne w wielu kuchniach świata, a ten przepis na kaczkę z jabłkami i miodem pozwala odkryć ich nowe oblicze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża kaczka
- 3-4 szare renety
- 1 szklanka miodu pitnego
- sól
- majeranek
Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami – jak zrobić?
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na cząstki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy miodem pitnym. Odstawiamy na parę godzin. Opłukaną i osuszoną kaczkę nacieramy solą oraz majerankiem – od zewnątrz i w środku. Do wnętrza wkładamy namoczone w miodzie jabłka. Kaczkę pieczemy ok 2 godz. w temperaturze l8o°C. 20 min przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone jabłka. Po zakończeniu pieczenia pozostawiamy gęś w wyłączonym piekarniku przez kilkanaście minut, a potem układamy na półmisku.
Kaczka pieczona z miodowymi jabłkami – dodatkowe informacje
Przez cały czas pieczenia mniej więcej co 15 minut polewamy kaczkę wytopio¬nym tłuszczem zebranym z dna naczynia, do którego warto dolać w pewnym mo¬mencie trochę wody, aby się nie przypalił.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami
Następny przepis: Kaczka smażona