Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

Jeżeli szukasz sposobu na przepyszny, choć nieco nietypowy obiad, ten przepis właśnie dla Ciebie. Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka kuchni europejskiej, która zadowoli każdego miłośnika mięs. Marynowana kaczka, upieczona do złotego koloru, serwowana z sosem z pieczonych jabłek – brzmi nieziemsko i tak smakuje! Ta aromatyczna kombinacja smaków jest nie tylko wykwintna, ale także niesamowicie soczysta. Idealna na rodzinne spotkania lub wyjątkowe okazje. Będzie to przepysznym akcentem każdej uroczystości. Występują takie dni, kiedy zwykły obiad nie wystarcza. Nadchodzą święta? Kaczka pieczona z jabłkami będzie idealna!

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
  • Marynata:
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • Nadzienie:
  • 3 duże winne jabłka
  • 1/2 łyżki majeranku

Kaczka pieczona z jabłkami – jak zrobić?

  1. Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
  2. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem.
  3. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami.
  4. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
  6. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny.
  7. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła.
  8. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.
  9. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.

Słowa kluczowe: kaczka pieczona z owocami, kaczka pieczona w piekarniku z jabłkami, kaczka z jabłkami z piekarnika, marynowana kaczka, jak zamarynować kaczkę, pieczenie kaczki z jabłkami, kaczka pieczona z jabłkami

Porady – dodatkowe informacje

Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.

Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.

Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.

Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaczka pieczona z jabłkami
Następny przepis: Kaczka pieczona z jesiennymi warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode