Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne danie, które wspominane jest z uśmiechem na ustach przez miłośników kuchni polskiej. Doskonałe połączenie smaku delikatnego mięsa kaczki i lekko kwaskowatych jabłek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pomimo, że przygotowanie tego dania wymaga nieco czasu i cierpliwości, końcowy efekt zdecydowanie to wynagradza. Bez względu na to, czy decydujesz się upiec kaczkę z jabłkami w rękawie czy bez, jest to doskonały pomysł na wyjątkowy obiad z rodziną lub kolację dla gości. Pamiętaj, dopasowanie odpowiednich jabłek do kaczki jest kluczem do sukcesu.
admin
Składniki:
- 2,5 kg świeżej kaczki
- około 5 łyżek majeranku + 1 łyżeczka do posypania jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- sól (około 2 łyżki)
- pieprz mielony
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 -3 średnie jabłka np. antonówka lub szara reneta
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (do posmarowania formy)
Kaczka pieczona z jabłkami – jak zrobić?
- Kaczkę umyć, oczyścić z wszelkich pozostałości piór, odkroić ostre końcówki skrzydełek i szyję.
- Kaczkę natrzeć (wklepać, wmasować w mięso) z zewnątrz i od środka dokładnie solą, majerankiem i sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić do lodówki na 5 – 6 godzin, a najlepiej na całą noc by się zamarynowała.
- Na godzinę przed pieczeniem wyjąć kaczkę z lodówki. Do środka włożyć jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki i wymieszane z majerankiem i obranym, drobno pokrojonym czosnkiem.
- Kaczkę zaszyć z góry i z dołu wykałaczkami, aby w czasie pieczenia nie wypłynęły jabłka.
- Kaczkę oprószyć pieprzem i kolendrą.
- Włożyć do dużej formy lub brytfanki delikatnie wysmarowanej tłuszczem, ułożyć na plecy, wsuwając pod nie końce skrzydełek i nóżek, aby zbyt mocno się nie zapiekły.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 2 – 2,5 godziny (czas zależy jak duża jest kaczka, ile waży tyle samo czasu piec). Gdy z kaczki zacznie wytapiać się tłuszcz, to polewać nim co pewien czas jej wierzch.
- Pod koniec pieczenia będzie widać, że z kaczki tłuszcz już prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła.
- Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami.
Porady – Dodatkowe informacje
Pieczona kaczka z jabłkami to pomysł na efektowny obiad – kaczka faszerowana jabłkami i czosnkiem doskonale smakuje i pięknie prezentuje się na stole. Wybierzmy dobrą odmianą jabłek i najlepiej wiejską kaczkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka pieczona w winie i miodzie
Następny przepis: Kaczka pieczona z jabłkami