Kaczka pieczona w winie i miodzie
Przepis na kaczkę pieczoną w winie i miodzie jest prawdziwym arcydziełem sztuki kulinarnej. Łącząc delikatne mięso kaczki z wytrawnym smakiem wina i słodyczą miodu, stworzymy potrawę o bogactwie smaków i aromatów. Delikatność mięsa idealnie komponuje się z głębią smaku wina, a dodatek miodu nadaje mu subtelną słodycz. Przepis ten jest idealnym pomysłem na wyjątkowy obiad lub uroczysty posiłek. Kaczka pieczona w winie i miodzie to danie, które zaskoczy swoją oryginalnością i elegancją każdego, kto spróbuje nawet jednego kęsa.
admin
Składniki:
- 1 kaczka
- 1/2 szklanki płynnego miodu lipowego
- 1 i 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 3 łyżki soli kamiennej
- 1 i 1/2 łyżki mielonego pieprzu
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżki kminku
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 szklanki wody
Kaczka pieczona w winie i miodzie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Kaczkę rozporcjować i natrzeć solą. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać przyprawami, zalać miodem i winem oraz wodą. Wstawić do lodówki na noc aby mięso skruszało.
-
Następnego dnia wyjąć naczynie z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wsadzić naczynie z kaczką do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zredukować temperaturę do ok. 170 stopni C i przykryć mięso wierzchem naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 2 godziny – od czasu do czasu podlewając wodą i winem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się lekko spiekło.
Kaczka pieczona w winie i miodzie – dodatkowe informacje
Podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kaczka pieczona nadziewana
Następny przepis: Kaczka pieczona z jabłkami