Kaczka pieczona w winie i miodzie

Kaczka pieczona w winie i miodzie

Przepis na kaczkę pieczoną w winie i miodzie jest prawdziwym arcydziełem sztuki kulinarnej. Łącząc delikatne mięso kaczki z wytrawnym smakiem wina i słodyczą miodu, stworzymy potrawę o bogactwie smaków i aromatów. Delikatność mięsa idealnie komponuje się z głębią smaku wina, a dodatek miodu nadaje mu subtelną słodycz. Przepis ten jest idealnym pomysłem na wyjątkowy obiad lub uroczysty posiłek. Kaczka pieczona w winie i miodzie to danie, które zaskoczy swoją oryginalnością i elegancją każdego, kto spróbuje nawet jednego kęsa.

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1/2 szklanki płynnego miodu lipowego
  • 1 i 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1/2 łyżki kminku
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki wody

Kaczka pieczona w winie i miodzie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę rozporcjować i natrzeć solą. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i posypać przyprawami, zalać miodem i winem oraz wodą. Wstawić do lodówki na noc aby mięso skruszało.

  2. Następnego dnia wyjąć naczynie z lodówki i rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wsadzić naczynie z kaczką do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 20 minut. Następnie zredukować temperaturę do ok. 170 stopni C i przykryć mięso wierzchem naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 2 godziny – od czasu do czasu podlewając wodą i winem. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby mięso się lekko spiekło.

Kaczka pieczona w winie i miodzie – dodatkowe informacje

Podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaczka pieczona nadziewana
Następny przepis: Kaczka pieczona z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode