Kaczka pieczona w pomarańczach

Kaczka pieczona w pomarańczach

Przedstawiamy przepis na kaczkę pieczoną w pomarańczach, danie które doskonale łączy polską tradycję kulinarnej przygody z nutą egzotyki. Ten wykwintny przepis to połączenie sukulencyjnej kaczki, pieczonej do złotego koloru, z orzeźwiającą nutą świeżych pomarańczy. Ten przysmak to synonim świątecznego obiadu, ale może stanowić również niecodzienną ucztę na specjalne okazje. Pomarańcze nadają mięsu niezwykłego aromatu i zapewniają doskonałe połączenie smaków. Sprawdź ten niezawodny przepis na kaczkę pieczoną w pomarańczach i ciesz się wyjątkowym daniem, które zadowoli każdego miłośnika mięsnych specjałów.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze około 2,5 kg
  • 3 pomarańcze
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki

Kaczka pieczona w pomarańczach – jak zrobić?

  1. Kaczkę umyć i osuszyć. Przyprawy suche wymieszać z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatą natrzeć tuszkę zarówno w środku jak i z wierzchu. Tak przygotowaną kaczkę zostawić w szczelnie przykrytej misce,w chłodnym miejscu, na min.12 godzin.
  2. Pomarańcze wyszorować i sparzyć, dwie pokroić w dużą kostkę, z trzeciej wycisnąć sok. Do środka zamarynowanej kaczki włożyć kawałki pomarańczy i pokrojone w kostkę jabłko. (żeby farsz nie wypadł, otwór można spiąć wykałaczkami lub związać nićmi kuchennymi).
  3. Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. i piec ok. 20 minut, aż skórka się lekko zezłoci a tłuszcz zacznie wytapiać. Następnie kaczkę polać odłożonym sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Brytfankę przykryć i zmniejszyć temp.do 150 st. Piec jeszcze ok. 2,5 godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie, polać sosem, który się wytworzył i piec jeszcze ok. 30-45 minut aż skórka mocno się zrumieni.

xxxx – dodatkowe informacje

Kaczka pieczona w pomarańczach to pyszne danie, które można przygotować na różne sposoby. Popularne jest pieczenie kaczki po staropolsku, czyli z nadzieniem z fasolki po bretońsku. Wiele cennych wskazówek i przepisów na pieczenie kaczki można znaleźć na stronie www.gotuj.skutecznie.tv. Aby nadać dodatkowy smak, do pieczenia kaczki warto użyć również kawałków pomarańczy. Dobrym pomysłem jest też długie pieczenie kaczki, które sprawia, że mięso staje się delikatne i soczyste. Chcąc podzielić się poradami dotyczącymi krojenia kaczki, warto pamiętać, że nie należy tego robić od razu po wyjęciu z piekarnika, aby zachować soczystość mięsa. Kaczka pieczona po polsku z pomarańczami to naprawdę wyjątkowa przekąska, którą warto przygotować na różne okazje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kaczka nadziewana kaszą
Następny przepis: Kaczka pieczona nadziewana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode