Kaczka nadziewana kaszą

Kaczka nadziewana kaszą

Pyszna, soczysta kaczka nadziewana kaszą to danie, które zaspokoi każdego smakosza. Nic nie dodaje więcej elegancji tradycyjnemu, rodzinemu obiadu niż kaczka faszerowana kaszą, serwowana zgodnie z przepisem Magdy Gessler. Masło, przyprawy i kasza gryczana, jęczmienna albo z pieczarkami sprytnie wplecione do wnętrza kaczki tworzą niesamowite połączenie smaków. Prawdziwy przepis na kaczkę faszerowaną kaszą to tajemnica rodzinnych spotkań, które z radością wykonamy dla bliskich. Bez względu czy wybierzesz kaszą gryczaną, jęczmienną czy z pieczarkami – to połączenie smakowitej mięsnej niespodzianki z warzywami i ziarnami na pewno będzie hitem wśród gości.

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula

Kaczka nadziewana kaszą – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną kaczkę umyj, osusz i natrzyj marynatą przygotowaną z: soli, przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku, tymianku, majeranku i łyżki oleju. Dokładnie smarujemy kaczkę na zewnątrz jak i wewnątrz, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  2. W międzyczasie zrób farsz – kaszę ugotuj na półtwardo. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Wymieszaj kaszę z cebulą i czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wypełnij farszem kaczkę, spinając otwór po szyi i dół korpusu. Kaczkę przełóż ponownie do naczynia żaroodpornego.
  3. Kaczka nadziewana kaszą powinna piec się w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny pod przykryciem, a następnie dopiekać około 40 minut w temperaturze 175 stopni, by skórka się zrumieniła – dokładny czas zależy od wagi kaczki – zasada – 1kg ptaka to godzina pieczenia. Kiedy ptak się dopieka, można co jakiś czas polewać jej wierzch wytapiającym się tłuszczem, by uzyskać chrupiącą, złocistą skórkę.
  4. Upieczoną kaczkę odstaw na 10 minut, by odpoczęła, następnie krój na porcje.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli chcesz, by kaczka nadziewana kaszą gryczaną była jeszcze bogatszym daniem, do farszu z kaszy gryczanej dodaj przesmażone z cebulą pieczarki oraz suszoną żurawinę.

W połączeniu z kaszą gryczaną sprawdzą się też jabłka – wybierz te miękkie i kwaskowate – pokrój na ćwiartki i wymieszaj z kaszą, nie zapominając o majeranku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie
Następny przepis: Kaczka pieczona w pomarańczach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode