Kaczka nadziewana kaszą
Pyszna, soczysta kaczka nadziewana kaszą to danie, które zaspokoi każdego smakosza. Nic nie dodaje więcej elegancji tradycyjnemu, rodzinemu obiadu niż kaczka faszerowana kaszą, serwowana zgodnie z przepisem Magdy Gessler. Masło, przyprawy i kasza gryczana, jęczmienna albo z pieczarkami sprytnie wplecione do wnętrza kaczki tworzą niesamowite połączenie smaków. Prawdziwy przepis na kaczkę faszerowaną kaszą to tajemnica rodzinnych spotkań, które z radością wykonamy dla bliskich. Bez względu czy wybierzesz kaszą gryczaną, jęczmienną czy z pieczarkami – to połączenie smakowitej mięsnej niespodzianki z warzywami i ziarnami na pewno będzie hitem wśród gości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kurczak
- 4 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka majeranku
- 150 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
Kaczka nadziewana kaszą – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną kaczkę umyj, osusz i natrzyj marynatą przygotowaną z: soli, przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku, tymianku, majeranku i łyżki oleju. Dokładnie smarujemy kaczkę na zewnątrz jak i wewnątrz, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- W międzyczasie zrób farsz – kaszę ugotuj na półtwardo. Cebulę zeszklij na patelni, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Wymieszaj kaszę z cebulą i czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wypełnij farszem kaczkę, spinając otwór po szyi i dół korpusu. Kaczkę przełóż ponownie do naczynia żaroodpornego.
- Kaczka nadziewana kaszą powinna piec się w temperaturze 200 stopni przez około 2 godziny pod przykryciem, a następnie dopiekać około 40 minut w temperaturze 175 stopni, by skórka się zrumieniła – dokładny czas zależy od wagi kaczki – zasada – 1kg ptaka to godzina pieczenia. Kiedy ptak się dopieka, można co jakiś czas polewać jej wierzch wytapiającym się tłuszczem, by uzyskać chrupiącą, złocistą skórkę.
- Upieczoną kaczkę odstaw na 10 minut, by odpoczęła, następnie krój na porcje.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz, by kaczka nadziewana kaszą gryczaną była jeszcze bogatszym daniem, do farszu z kaszy gryczanej dodaj przesmażone z cebulą pieczarki oraz suszoną żurawinę.
W połączeniu z kaszą gryczaną sprawdzą się też jabłka – wybierz te miękkie i kwaskowate – pokrój na ćwiartki i wymieszaj z kaszą, nie zapominając o majeranku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie
Następny przepis: Kaczka pieczona w pomarańczach