Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto

Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto

Przed Wami sposób na wyjątkowe, smakowite danie, które z pewnością zaskoczy Waszych gości podczas specjalnej okazji – Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto. Starannie wyselekcjonowane składniki sprawiają, że to danie jest nie tylko wykwintne, ale i sycące. Kaczka oferuje soczysty smak, który harmonizuje z delikatnymi nutami grzybów wypełniającymi jej wnętrze. Do tego dochodzi aromatyczne kaszotto, które doskonale łączy w sobie smaki zarówno grzybów, jak i kaczki. Kombinacja tych składników gwarantuje uczucie zadowolenia i satysfakcji dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Bez wątpienia to danie, które warto wprowadzić do swojego repertuaru kulinarnego.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
  • 1 wypatroszona kaczka o wadze ok 2,5 kg
  • 1/3 główki białej kapusty
  • 200g. kaszy gryczanej palonej
  • Składnik podstawowy dodatkowy:
  • 250g. obgotowanych, pokrojonych w kostkę grzybów leśnych
  • 1 garść suszonych grzybów leśnych
  • Składniki robocze:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
  • 3 łyżki soku jabłkowego
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki masła 82%
  • 50 ml białego wina
  • 1/2 małej cebuli
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska świeżo mielona
  • woda do podlewania kaszotto
  • Dekoracja:
  • natka pietruszki
  • Podział standardowy:
  • Składniki:
  • 1 wypatroszona kaczka o wadze ok 2,5 kg
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
  • 3 łyżki soku jabłkowego
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka masła 82%
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska świeżo mielona
  • Grzybowe kaszotto:
  • 200g. kaszy gryczanej palonej
  • 1/3 główki białej kapusty
  • 1/2 małej cebuli
  • 250g. obgotowanych, pokrojonych w kostkę grzybów leśnych
  • 1 garść suszonych grzybów leśnych
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka masła 82%
  • 50 ml białego wina
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska świeżo mielona
  • woda do podlewania kaszotto

Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto – jak zrobić?

  1. Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto 1.

    Kaczę myjemy, osuszamy.
    Olej mieszamy z sokiem jabłkowym, mieszanką nacieramy kaczkę, oprószamy majerankiem oraz papryką.
    Do środka kaczki wkładamy łyżkę masła.
    Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200st w między czasie podlewamy mięso wytopionym tłuszczem.
  2. Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto 2.

    Grzybowe kaszotto: W trakcie pieczenia kaczki przygotowujemy kaszotto: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, odcedzamy, kroimy drobno.
    Cebulę oraz kapustę siekamy drobno, szklimy na rozgrzanym maśle.
  3. Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto 3.

    Dodajemy obgotowane oraz suszone grzyby, smażymy jeszcze chwilę.
  4. Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto 4.

    Wsypujemy suchą kaszę, smażymy kolejne 2-3 min co jakiś czas mieszając.
  5. Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto 5.

    Całość stopniowo podlewamy wodą do wysokości kaszy, dusimy na minimalnym gazie do momentu aż stanie się miękka.
  6. Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto 6.

    Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino oraz dodajemy masło.
    Dusimy jeszcze chwilę do momentu aż alkohol wyparuje a kaszotto zrobi się kremowe.
  7. Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto 7.

    Po dwóch godz pieczenia kaczkę rozcinamy na pół w miejscu łączenia się piersi.
    Faszerujemy gotowym kaszotto, polewamy całość wytopionym tłuszczem z kaczki.
    Pieczemy kolejne 30-40 min.
    Pozostałe kaszotto ( jeśli nie zmieściło się do kaczki) wykładamy na półmisek, na nie kładziemy mięso.
    Podajemy np.z surówką z czerwonej kapusty kapusty.

xxxx – dodatkowe informacje

Kaszotto możemy podlewać domowym bulionem lub rosołem, wtedy będzie bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kacze piersi z jabłkami i mandarynkami
Następny przepis: Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode