Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto
Przed Wami sposób na wyjątkowe, smakowite danie, które z pewnością zaskoczy Waszych gości podczas specjalnej okazji – Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto. Starannie wyselekcjonowane składniki sprawiają, że to danie jest nie tylko wykwintne, ale i sycące. Kaczka oferuje soczysty smak, który harmonizuje z delikatnymi nutami grzybów wypełniającymi jej wnętrze. Do tego dochodzi aromatyczne kaszotto, które doskonale łączy w sobie smaki zarówno grzybów, jak i kaczki. Kombinacja tych składników gwarantuje uczucie zadowolenia i satysfakcji dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Bez wątpienia to danie, które warto wprowadzić do swojego repertuaru kulinarnego.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki podstawowe z zestawu:
- 1 wypatroszona kaczka o wadze ok 2,5 kg
- 1/3 główki białej kapusty
- 200g. kaszy gryczanej palonej
- Składnik podstawowy dodatkowy:
- 250g. obgotowanych, pokrojonych w kostkę grzybów leśnych
- 1 garść suszonych grzybów leśnych
- Składniki robocze:
- 3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
- 3 łyżki soku jabłkowego
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki masła 82%
- 50 ml białego wina
- 1/2 małej cebuli
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska świeżo mielona
- woda do podlewania kaszotto
- Dekoracja:
- natka pietruszki
- Podział standardowy:
- Składniki:
- 1 wypatroszona kaczka o wadze ok 2,5 kg
- 3 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
- 3 łyżki soku jabłkowego
- 3 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka masła 82%
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska świeżo mielona
- Grzybowe kaszotto:
- 200g. kaszy gryczanej palonej
- 1/3 główki białej kapusty
- 1/2 małej cebuli
- 250g. obgotowanych, pokrojonych w kostkę grzybów leśnych
- 1 garść suszonych grzybów leśnych
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka masła 82%
- 50 ml białego wina
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska świeżo mielona
- woda do podlewania kaszotto
Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto – jak zrobić?
-
1.
Kaczę myjemy, osuszamy.
Olej mieszamy z sokiem jabłkowym, mieszanką nacieramy kaczkę, oprószamy majerankiem oraz papryką.
Do środka kaczki wkładamy łyżkę masła.
Pieczemy 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200st w między czasie podlewamy mięso wytopionym tłuszczem.
-
2.
Grzybowe kaszotto: W trakcie pieczenia kaczki przygotowujemy kaszotto: Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, odcedzamy, kroimy drobno.
Cebulę oraz kapustę siekamy drobno, szklimy na rozgrzanym maśle.
-
3.
Dodajemy obgotowane oraz suszone grzyby, smażymy jeszcze chwilę.
-
4.
Wsypujemy suchą kaszę, smażymy kolejne 2-3 min co jakiś czas mieszając.
-
5.
Całość stopniowo podlewamy wodą do wysokości kaszy, dusimy na minimalnym gazie do momentu aż stanie się miękka.
-
6.
Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino oraz dodajemy masło.
Dusimy jeszcze chwilę do momentu aż alkohol wyparuje a kaszotto zrobi się kremowe.
-
7.
Po dwóch godz pieczenia kaczkę rozcinamy na pół w miejscu łączenia się piersi.
Faszerujemy gotowym kaszotto, polewamy całość wytopionym tłuszczem z kaczki.
Pieczemy kolejne 30-40 min.
Pozostałe kaszotto ( jeśli nie zmieściło się do kaczki) wykładamy na półmisek, na nie kładziemy mięso.
Podajemy np.z surówką z czerwonej kapusty kapusty.
xxxx – dodatkowe informacje
Kaszotto możemy podlewać domowym bulionem lub rosołem, wtedy będzie bardziej aromatyczne i bogatsze w smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kacze piersi z jabłkami i mandarynkami
Następny przepis: Kacze udka pieczone z pomarańczą i miodem w rękawie