Kacze piersi z jabłkami i mandarynkami
Cieszące się olbrzymim uznaniem w wielu kulturach kacza pierś to danie, które doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Niezwykle smakowity i pełen wyrafinowanych smaków jest przepis na kacze piersi z jabłkami i mandarynkami. Te dwa owoce nie tylko dodają słodyczy i kontrastują z bogatym smakiem mięsa, ale również nadają całemu daniu niepowtarzalnego aromatu. Ten wykwintny obiad idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Ten przepis, choć prosty, wyciąga to, co najlepsze z każdego składnika, tworząc pamiętne danie, które jest tak piękne na talerzu, jak pyszne w smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 piersi kaczki z naskórkiem
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- 3 ząbki czosnku
- 2 mandarynki z naskórkiem
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki
Kacze piersi z jabłkami i mandarynkami – jak zrobić?
- Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem i majerankiem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Mandarynki obieramy ze skórki. Skórkę kroimy na paski, mandarynki dzielimy na cząstki. Pierś wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkladamy mandarynkami i skorkami. Odstawiamy na 12 H do lodówki. Po tym czasie piersi wyjmujemy z owoców, obsmażamy na złoto z obu stron, na suchej patelni, zaczynając od strony ze skóra, dorzucamy mandarynki skorki z mandarynki, pokrojone na ósemki jabłka. Dusimy pod przykryciem ok 45 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Piersi kacze z jabłkami i mandarynkami podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kabanosy z serem żółtym na toście
Następny przepis: Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto