Kacze piersi z jabłkami i mandarynkami

Kacze piersi z jabłkami i mandarynkami

Cieszące się olbrzymim uznaniem w wielu kulturach kacza pierś to danie, które doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Niezwykle smakowity i pełen wyrafinowanych smaków jest przepis na kacze piersi z jabłkami i mandarynkami. Te dwa owoce nie tylko dodają słodyczy i kontrastują z bogatym smakiem mięsa, ale również nadają całemu daniu niepowtarzalnego aromatu. Ten wykwintny obiad idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Ten przepis, choć prosty, wyciąga to, co najlepsze z każdego składnika, tworząc pamiętne danie, które jest tak piękne na talerzu, jak pyszne w smaku.

Składniki:

  • 2 piersi kaczki z naskórkiem
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 mandarynki z naskórkiem
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w ósemki

Kacze piersi z jabłkami i mandarynkami – jak zrobić?

  1. Skórę na kaczce nacinamy w kratkę. Mięso nacieramy solą, pieprzem i majerankiem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Mandarynki obieramy ze skórki. Skórkę kroimy na paski, mandarynki dzielimy na cząstki. Pierś wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkladamy mandarynkami i skorkami. Odstawiamy na 12 H do lodówki. Po tym czasie piersi wyjmujemy z owoców, obsmażamy na złoto z obu stron, na suchej patelni, zaczynając od strony ze skóra, dorzucamy mandarynki skorki z mandarynki, pokrojone na ósemki jabłka. Dusimy pod przykryciem ok 45 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Piersi kacze z jabłkami i mandarynkami podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kabanosy z serem żółtym na toście
Następny przepis: Kaczka faszerowana grzybowym kaszotto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode