JOGURTOWE PTASIE MLECZKO

JOGURTOWE PTASIE MLECZKO

Niesamowicie delikatne, aksamitne i niezwykle smaczne – oto co czeka na was po przygotowaniu tego niesamowitego przepisu na jogurtowe ptasie mleczko! Ten domowy deser to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, której nie można porównać z tym, co można znaleźć w sklepie. Ptasie mleczko z jogurtu i galaretki to sposób na prosty, a jednocześnie wyjątkowy deser, który z pewnością zaskoczy waszych gości swoim oryginalnym smakiem i wyglądem. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest lekkie, a galaretka dodaje niezwykłego charakteru. Idealne na różnego rodzaju okazje!

Składniki:

  • Cytrynowa galaretka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Jogurt naturalny 400 g
  • Biszkopty lub herbatniki
  • Żelki w kształcie serca do dekoracji
  • Herbata do nasączenia biszkoptów
  • Słodkie kakao do posypania

Jogurtowe ptasie mleczko – jak zrobić?

  1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Keksówkę o wymiarach 10/25 cm wykładamy folią spożywczą. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, ubijamy z cukrem pudrem. Następnie wlewamy zimną galaretkę, ubijamy aż masa dobrze się napowietrzy.
  2. Układamy serduszka i masę delikatnie wlewamy do formy, wygładzamy. Układamy biszkopty nasączone w herbacie. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Ciasto delikatnie odwracamy i wykładamy na tackę. Bardzo ostrożnie ściągamy folię, żeby nie uszkodzić deseru. Posypujemy słodkim kakao.

Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Do ptasiego mleczka z jogurtu możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku oraz ulubione owoce. Zamiast biszkoptów możemy wykorzystać herbatniki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowym
Następny przepis: jogurtowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode