JOGURTOWE PTASIE MLECZKO
Niesamowicie delikatne, aksamitne i niezwykle smaczne – oto co czeka na was po przygotowaniu tego niesamowitego przepisu na jogurtowe ptasie mleczko! Ten domowy deser to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, której nie można porównać z tym, co można znaleźć w sklepie. Ptasie mleczko z jogurtu i galaretki to sposób na prosty, a jednocześnie wyjątkowy deser, który z pewnością zaskoczy waszych gości swoim oryginalnym smakiem i wyglądem. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto jest lekkie, a galaretka dodaje niezwykłego charakteru. Idealne na różnego rodzaju okazje!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Cytrynowa galaretka
- 2 łyżki cukru pudru
- Jogurt naturalny 400 g
- Biszkopty lub herbatniki
- Żelki w kształcie serca do dekoracji
- Herbata do nasączenia biszkoptów
- Słodkie kakao do posypania
Jogurtowe ptasie mleczko – jak zrobić?
- Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Keksówkę o wymiarach 10/25 cm wykładamy folią spożywczą. Jogurt przekładamy do wysokiej miski, ubijamy z cukrem pudrem. Następnie wlewamy zimną galaretkę, ubijamy aż masa dobrze się napowietrzy.
- Układamy serduszka i masę delikatnie wlewamy do formy, wygładzamy. Układamy biszkopty nasączone w herbacie. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
- Ciasto delikatnie odwracamy i wykładamy na tackę. Bardzo ostrożnie ściągamy folię, żeby nie uszkodzić deseru. Posypujemy słodkim kakao.
Smacznego 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Do ptasiego mleczka z jogurtu możemy dodać galaretkę o dowolnym smaku oraz ulubione owoce. Zamiast biszkoptów możemy wykorzystać herbatniki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jogurtowe Krokiety Z Farszem Ziemniaczano Pieczarkowym
Następny przepis: jogurtowiec