Jogurtowe kluseczki kładzione łyżką

Jogurtowe kluseczki kładzione łyżką

Przygotowując jogurtowe kluseczki kładzione łyżką, przeniesiesz się w pachnący aromatem dom babci. To prosty i efektywny sposób na wzbogacenie Twojego słodkiego menu – kluski jogurtowe są nie tylko niezwykle smaczne, ale także proste i szybkie do zrobienia. To doskonała propozycja dla tych, którzy szukają delikatnego dodatku do głównego dania lub szybkiego deseru na słodko. Ze składników dostępnych w każdej kuchni – mąki, jajek czy jogurtu naturalnego – możesz z łatwością i przyjemnością tworzyć gastronomiczne cuda.

Składniki:

  • 2 jaja
  • duży jogurt naturalny, ja używam greckiego
  • około 7-10 łyżek mąki, tyle by masa miała konsystencję gęstej śmietany (ilość mąki zależy od gęstości jogurtu)
  • łyżeczka soli
  • okrasa:
  • cebula
  • wędlina pokrojona w kosteczkę
  • olej

Jogurtowe kluseczki kładzione łyżką – jak zrobić?

  1. Jaja zmiksować z jogurtem i dodawać po trochu mąki, dodać sól. Masa ma być gęsta. Kluski kłaść na wrzątek za pomocą małej łyżeczki. Łyżkę moczyć w gorącej wodzie wtedy kluseczki ładnie nam będą się odklejały od łyżki. Gotować do momentu aż wypłyną na wierzch. Podawać z okraską.

Z tej porcji składników wychodzą dwa duże talerze klusek.

Jogurtowe kluseczki kładzione łyżką – dodatkowe informacje

Przy nakładaniu klusków trzeba moczyć łyżeczkę w wodzie, wtedy łatwiej będzie robić kluski. Można je potem odgrzać na patelni, wg mnie są wtedy jeszcze smaczniejsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jogurtowe ciasto ze śliwkami
Następny przepis: JOGURTOWE CIASTO z BRZOSKWINIAMI i CIASTECZKAMI AMARETTI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode