Jesienna zupa z fasoli mung
Sięgnij po smaki, które dobrze kojarzą się z chłodniejszą pogodą – zupę z fasoli mung. Ta orientalna strączkowa jest znana ze swoich korzystnych właściwości odżywczych i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych składników zup. Kremowa konsystencja zupy z fasoli mung idealnie komponuje się z jej delikatną, lekko orzechową nutą smaku. Dodatek sezamowej nuty oraz owoców podkreśla jej orientalny charakter i wprowadza element tajemniczości. Przepis na jesienną zupę z fasoli mung, to idealna propozycja na kolorowe, chłodne dni, kiedy zapada mrok, a my tęsknimy za ciepłem i przytulnością. Zupa z fasoli mung to satysfakcjonujący, pełen smaków posiłek, który z pewnością urozmaici każdą dietę.
admin
Składniki:
- 250g fasoli mung
- 1,5l wody
- 3 liście laurowe
- łyżeczka soli
- 1 ziemniak
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka masła badź oleju rzepakowego
- łyżeczka kurkumy
- 1 zabek czosnku
- 1 cebula
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- mielona ostra papryka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jesienna zupa z fasoli mung – jak zrobić?
- Fasolę zalać wodą. Dodać liście laurowe i sól. Gotować ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodać masło, kurkumę oraz pokrojonego ziemniaka, marchew i korzeń pietruszki. Gotować, aż warzywa zmiękna.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przesmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać mieloną paprykę, zmiażdżony czosnek oraz przecier. Chwilkę przesmażyć, a następnie dodać do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Podawać sama lub z ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jesienna surówka z kapusty pekińskiej
Następny przepis: Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa