Jesienna zupa z fasoli mung

Jesienna zupa z fasoli mung

Sięgnij po smaki, które dobrze kojarzą się z chłodniejszą pogodą – zupę z fasoli mung. Ta orientalna strączkowa jest znana ze swoich korzystnych właściwości odżywczych i stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnych składników zup. Kremowa konsystencja zupy z fasoli mung idealnie komponuje się z jej delikatną, lekko orzechową nutą smaku. Dodatek sezamowej nuty oraz owoców podkreśla jej orientalny charakter i wprowadza element tajemniczości. Przepis na jesienną zupę z fasoli mung, to idealna propozycja na kolorowe, chłodne dni, kiedy zapada mrok, a my tęsknimy za ciepłem i przytulnością. Zupa z fasoli mung to satysfakcjonujący, pełen smaków posiłek, który z pewnością urozmaici każdą dietę.

Składniki:

  • 250g fasoli mung
  • 1,5l wody
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka soli
  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 łyżka masła badź oleju rzepakowego
  • łyżeczka kurkumy
  • 1 zabek czosnku
  • 1 cebula
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • mielona ostra papryka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Jesienna zupa z fasoli mung – jak zrobić?

  1. Fasolę zalać wodą. Dodać liście laurowe i sól. Gotować ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodać masło, kurkumę oraz pokrojonego ziemniaka, marchew i korzeń pietruszki. Gotować, aż warzywa zmiękna.
  2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Przesmażyć na nim posiekaną cebulę. Dodać mieloną paprykę, zmiażdżony czosnek oraz przecier. Chwilkę przesmażyć, a następnie dodać do zupy. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut.

xxxx – dodatkowe informacje

Podawać sama lub z ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jesienna surówka z kapusty pekińskiej
Następny przepis: Jesienna zupa cukiniowo-dyniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode