Jeleń pieczony z warzywami
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego smaku dziczyzny z naszym przepisem na jelenia pieczeń z warzywami. Jest to doskonałe połączenie soczystego mięsa jeleńskiego, aromatycznych przypraw i świeżych warzyw. Jeleń pieczony z warzywami to danie, które można przygotować na specjalne okoliczności, ale również na rodzinny obiad. To prawdziwa uczta dla miłośników dziczyzny, ale do jej przygotowania nie potrzebujesz specjalnej wiedzy czy umiejętności. Każda osoba, która kocha gotować, poradzi sobie z tym przepisem. Dajemy Ci prosty przepis na pieczeń z jelenia, który z pewnością jest warty wypróbowania.
admin
Składniki:
- 2 kilogramy mięsa z jelenia
- 4-5 plastrów słoniny (o grubości 0,5 cm)
- 2-3 średnie marchewki
- 2-3 średnie pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- 10 ziaren jałowca
- pieprz czarny
- pieprz kolorowy
- kolendra
- papryka słodka
- papryka ostra
- chilli
- majeranek
- sól
Jeleń pieczony z warzywami – jak zrobić?
- Na trzy dni przed pieczeniem mięso jelenia myjemy i osuszamy. Trzy ząbki czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy (wg własnych upodobań, jałowiec rozgnieść) i ta mieszanką nacieramy dokładnie mięso, a następnie wkładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
- Po trzech dniach mięso układamy na kratce w naczyniu do pieczenia (u mnie blacha do pieczenia mięs). Na dno naczynia wlewamy przynajmniej 0,5 szklanki wody. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry – układamy kilka na wierzchu mięsa. Następnie na mięsie układamy plastry słoniny.
- Marchewkę, pietruszkę i czosnek obieramy i myjemy. Marchewkę z pietruszką kroimy w talarki i razem z pozostałą cebulą układamy wokół mięsa. Dodajemy też ząbki czosnku.
- Pieczemy pod przykryciem – przez pierwszą godzinę w temperaturze około 250 stopni, przez kolejną godzinę 180 stopni.
Jeleń pieczony z warzywami – dodatkowe informacje
Uwaga: Jeśli nie macie blachy z kratką, możecie na spodzie naczynia ułożyć plastry słoniny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jelly fruit cake - tort z zatopionymi w galaretce owocami
Następny przepis: Jelly shots