Jednogarnkowa długo duszona karkówka wołowa z grzybami

Jednogarnkowa długo duszona karkówka wołowa z grzybami

Przepis na jednogarnkową długo duszoną karkówkę wołową z grzybami to gratka dla fanów mięsnych smakołyków. Karkówka wołowa, pieczona lub duszona, cieszy się ogromną popularnością ze względu na delikatność mięsa i jego sprężystość. Nasza propozycja to jednak doskonałe połączenie karkówki wołowej, duszonej długie godziny, które sprawia, że mięso staje się miękkie i soczyste. Dodatek aromatycznych grzybów dodaje potrawie szczególnego charakteru. Jest to danie idealne na weekendowe obiady, które zachwyci każdego miłośnika mięs. Zacznijmy więc gotować z nami!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 600 g mrożonych pokrojonych podgrzybków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyzki sosu sojowego
  • 1 lampka wina borówkowego
  • liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna jałowca, sól, pieprz, strąk chili
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2łyżeczki tymianku
  • 1,2kg karkówki wołowej

Jednogarnkowa długo duszona karkówka wołowa z grzybami – jak zrobić?

  1. Mięso oczyszczamy z błon. Następnie kroimy w dużą kostkę
  2. Warzywa myjemy i obieramy, kroimy na kawałki – ja pokroiłam w drobną kostkę cebulę i ziemniaki, a marchewkę i pietruszkę w słupki
  3. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, na którym obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Po obsmażeniu mięsa dodajemy przyprawy, cebulę i przez chwilę dusimy – aż cebula zmięknie. Dodajemy zamrożone grzyby, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Nie dolewamy wody – bo grzyby wypuszczą jej nadmiar.
  4. Gdy grzyby rozmroziły się i już wypuściły wodę, dodajemy sos sojowy i wino. Zmniejszamy ogień/stopień na kuchence, by podobnie jak w przypadku rosołu tylko delikatnie mrugało
  5. Po 6 godzinach gotowania, nadmiar płynu odparował, powstało gęste i zawiesiste danie o delikatnym smaku, które warto posypać świeżą zieleniną

Jednogarnkowa długo duszona karkówka wołowa z grzybami – dodatkowe informacje

Ja użyłam wytrawnego wina borówkowego, które dostałam od zaprzyjaźnionej firmy produkującej to kraftowe wino, ale z powodzeniem można wykorzystać inne owocowe wino które nada przyjemnego owocowego aromatu i spowoduje że mięso będzie kruche.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jeden przepis -dwa rodzaje ciasteczek
Następny przepis: Jelly fruit cake - tort z zatopionymi w galaretce owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode