Jeden przepis -dwa rodzaje ciasteczek
Czy można przygotować dwie różne wersje ciastek, używając tego samego przepisu? Oczywiście, że tak! Nasz przepis „Jeden przepis – dwa rodzaje ciasteczek” to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie różnorodność, ale nie chcą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Będziesz zaskoczony, jak proste składniki mogą stać się podstawą do stworzenia dwóch zupełnie innych rodzajów ciasteczek. To świetna okazja, aby przekonać się, że kreatywność w kuchni naprawdę nie zna granic. Bez względu na to, które ciastka wybierzesz, obiecujemy, że będą one pyszne!
admin
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 5 żółtek
- 400 g mąki
- konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
- Na bezę:
- 5 białek
- 200 g cukru pudru
- 200 g mielonych orzechów
- dodatkowo: słonecznik
Jeden przepis -dwa rodzaje ciasteczek – jak zrobić?
- Masło, cukier i żółtka dobrze utrzeć na pianę. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
- Foremkę do ciasta (30 na 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Część ciasta rozwałkować i wyłożyć foremkę. Z pozostałej części ciasta będziemy wycinać gwiazdki. Ciasto na blaszce smarujemy konfiturą.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i orzechy. Mieszamy i równomiernie wykładamy na konfiturę. Pieczemy w 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu ciasto chwilę studzimy i jeszcze ciepłe, kroimy na kawałki.
- Pozostałe ciasto rozwałkujemy i wycinamy małe gwiazdki. Posypujemy ziarenkami słonecznika i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut na złoto. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Możemy użyć różnych foremek, tym sposobem z jednego przepisu upieczemy wiele ciasteczek. Można posypać je kolorowymi cukierkami lub ozdobić czekoladą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jarzynówka
Następny przepis: Jednogarnkowa długo duszona karkówka wołowa z grzybami