Jarzynówka
Jarzynówka to przepis rodem z polskiej wsi, który możemy określić mianem kwintesencji prostej, domowej kuchni. Popularnie nazywana „zupą śmietnik”, jest doskonałym sposobem na wykorzystanie różnego rodzaju warzyw, które zalegają w naszych lodówkach. Ta prostota i elastyczność składników sprawia, że jarzynówka cieszy się niezmienną popularnością. Pomimo swojej skromnej reputacji, ta zupa potrafi zaskoczyć swoim smakiem. Niewielka ilość składników, korzenne przyprawy i dodatek kremowej śmietany sprawia, że nie jest to tylko zwykła zupa, ale prawdziwie sycące danie. Izolując smaki poszczególnych składników, jarzynówka jest celebracją skromnej, ale satysfakcjonującej kuchni.
admin
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 małego selera
- 1 por, biała część
- 1/2 kalafiora
- 200g fasolki szparagowej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
- opcjonalnie: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- dodatkowo: posiekany świeży lub suszony koper
Jarzynówka – jak zrobić?
- Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler w kostki, fasolkę na mniejsze kawałki, kalafior na drobne różyczki, por w krążki.
- W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy liść laurowy a następnie marchewkę, pietruszkę, seler, por, fasolkę. Przesmażamy, a następnie podlewamy kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Następnie dolewamy ok. 2l wody. Doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy ziemniaki i kalafior. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko gotujemy jeszcze ok. 20 minut.
- Opcjonalnie, przed końcem gotowania możemy dodać jogurt. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
- Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Jarzynówka – dodatkowe informacje
Uwaga: kalafior możemy zastąpić brokułami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jarzynka z buraczków (na zimę)
Następny przepis: Jeden przepis -dwa rodzaje ciasteczek