Jajko w mielonym.

Jajko w mielonym.

Jajko w mielonym to tradycyjne danie z jajkiem ukrytym w pysznym otoczeniu mięsa mielonego. Istnieje wiele różnych wariantów tej potrawy na całym świecie, jednak wszystkie mają jedno wspólne – kombinacja jajka z mięsem mielonym tworzy niesamowicie pełne smaku danie. To danie jest idealne na rodzinny obiad, gdyż zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wykończenie w postaci chrupiącej zewnętrznej warstwy mięsa i miękki wnętrza z jajkiem to połączenie, które sprawi, że nie będziemy mogli się oprzeć. Poniższy przepis to klasyczna, prosta i nieskomplikowana wersja tego dnia.

Składniki:

  • 4 jajka gotowane na twardo
  • 25 dag mięsa (łopatki)
  • 1 jajko
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Jajka w mięsie mielonym – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, osuszamy i mielimy razem z obraną cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Dodajemy surowe jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.
  2. Jajka oblepiamy mięsem mielonym i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron około 25 minut.

Jajko w mielonym – dodatkowe informacje

Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajko sadzone na bułce tartej
Następny przepis: Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode