Jajko w mielonym.
Jajko w mielonym to tradycyjne danie z jajkiem ukrytym w pysznym otoczeniu mięsa mielonego. Istnieje wiele różnych wariantów tej potrawy na całym świecie, jednak wszystkie mają jedno wspólne – kombinacja jajka z mięsem mielonym tworzy niesamowicie pełne smaku danie. To danie jest idealne na rodzinny obiad, gdyż zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wykończenie w postaci chrupiącej zewnętrznej warstwy mięsa i miękki wnętrza z jajkiem to połączenie, które sprawi, że nie będziemy mogli się oprzeć. Poniższy przepis to klasyczna, prosta i nieskomplikowana wersja tego dnia.
admin
Składniki:
- 4 jajka gotowane na twardo
- 25 dag mięsa (łopatki)
- 1 jajko
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 bułka namoczona i odciśnięta
- Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Jajka w mięsie mielonym – jak zrobić?
- Mięso myjemy, osuszamy i mielimy razem z obraną cebulą, czosnkiem i odciśniętą bułką. Dodajemy surowe jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy.
- Jajka oblepiamy mięsem mielonym i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron około 25 minut.
Jajko w mielonym – dodatkowe informacje
Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajko sadzone na bułce tartej
Następny przepis: Jajko zapiekane w bułce, z boczkiem, serem żółtym i cebulą