Jajko sadzone na bułce tartej

Jajko sadzone na bułce tartej

Jajko sadzone na bułce tartej to pyszna, domowa propozycja na weekendowe śniadanie lub lekki, pożywny lunch. To niezwykle proste danie, które dodatkowo robi duże wrażenie czy to na rodzinie, czy na gościach. Do przygotowania jajka sadzonego na bułce tartej potrzebujesz tylko kilku składników – oczywiście jajka i bułkę tartą, do tego może być odrobina masła do smażenia. Alternatywnie, danie może być wykonane jako jajko sadzone w panierce, co nadaje mu dodatkowego, chrupiącego charakteru. Spróbuj tego przepisu już dziś i zaskocz swoje kubki smakowe niepowtarzalną kombinacją są składników.

Składniki:

  • jajka (ilość według preferencji)
  • sól
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Jajko sadzone na bułce tartej – jak zrobić?

  1. Na gorący olej wsypujemy niewielką ilość bułki tartej (najlepiej na środek patelni). Nie czekając aż się zarumieni, wbijamy jajko, solimy i smażymy na rumiano z obu stron. Czynność powtarzamy smażąc każde jajko.

Jajko sadzone na bułce tartej – dodatkowe informacje

Musimy pamiętać, że bułka rumieni się w kilka chwil, zatem czynności: wbijania jajka i przekręcania na drugą stronę, muszą odbywać się w miarę szybko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajko na twardo
Następny przepis: Jajko w mielonym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode