Jajka wielkanocne – szynka w galarecie
Wielkanoc to czas, kiedy rodziny zbierają się do stołu, by delektować się pysznym, tradycyjnym jedzeniem. Omawiany przepis na jajka wielkanocne – szynka w galarecie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetny na poranny stół wielkanocny, doskonale sprawdzi się jako przekąska czy dodatek. Ta wykwintna potrawa z jajkami w roli głównej, otulonymi delikatną galaretką oraz kawałkami aromatycznej szynki, to prawdziwy hit wielkanocnych świąt. Przygotowanie tego specjału to prosty i satysfakcjonujący proces, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.
admin
Składniki:
- 10 jajek
- 20 dkg szynki
- 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
- 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)
- Składniki do dekoracji: kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, białko jaja
Jajka wielkanocne – szynka w galarecie – jak zrobić?
- Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem, wyparzyć. Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.
- Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
- W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać szynkę. Odstawić do zastygnięcia.
- Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko. Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki. Nawet nie trzeba obstukiwać jajka. Smacznego.
Jajka wielkanocne – szynka w galarecie – dodatkowe informacje
Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jajka w szarym sosie
Następny przepis: Jajka wielkanocne - galareta mięsna