Jajka wielkanocne - szynka w galarecie

Jajka wielkanocne – szynka w galarecie

Wielkanoc to czas, kiedy rodziny zbierają się do stołu, by delektować się pysznym, tradycyjnym jedzeniem. Omawiany przepis na jajka wielkanocne – szynka w galarecie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Świetny na poranny stół wielkanocny, doskonale sprawdzi się jako przekąska czy dodatek. Ta wykwintna potrawa z jajkami w roli głównej, otulonymi delikatną galaretką oraz kawałkami aromatycznej szynki, to prawdziwy hit wielkanocnych świąt. Przygotowanie tego specjału to prosty i satysfakcjonujący proces, a efekt końcowy zachwyci każdego smakosza.

Składniki:

  • 10 jajek
  • 20 dkg szynki
  • 1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)
  • Składniki do dekoracji: kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, białko jaja

Jajka wielkanocne – szynka w galarecie – jak zrobić?

  1. Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem, wyparzyć. Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.
  2. Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
  3. W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać szynkę. Odstawić do zastygnięcia.
  4. Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko. Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki. Nawet nie trzeba obstukiwać jajka. Smacznego.

Jajka wielkanocne – szynka w galarecie – dodatkowe informacje

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Jajka w szarym sosie
Następny przepis: Jajka wielkanocne - galareta mięsna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode